Site pictogram Tilburgers.nl

10 mei Plaquette in Vrijheidspark

De 10 mei 1940 plaquette in het Vrijheidspark Foto: John Geerts

10 mei 1940. Bommen op Tilburg.

De Luchtbeschermingsdienst meldde dat er vier brisantbommen waren ingeslagen: één in het pand Spoorlaan 118 (fa. Van Gend en Loos), twee in het pand Spoorlaan 110 en één in de Noordstraat. Het doel was vermoedelijk het stationsemplacement. De eerste drie bommen veroorzaakten grote materiële schade en enkele lichtgewonden.

Fataal echter was de bominslag in de Noordstraat. Een bom viel daar tussen mensen die zich op dat moment op straat bevonden. Elf mensen werden vrijwel direct gedood, twee overleden later aan de opgelopen verwondingen. Zes kinderen verloren hun jonge leven bij deze bominslag.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis werd er in 2008 in de Noordstraat een plaquette onthuld. Het is een ontwerp van de Tilburgse kunstenares Mieke Engering.  Meer informatie over het bombardement is hier te vinden.

‘Kapotgeslagen scherven symboliseren de agressie van de oorlog met al zijn scherpe tegenstellingen en contrasten. Door de weerspiegeling is de toeschouwer zich bewust van het heden en zijn of haar reactie hierop.’

Mobiele versie afsluiten