Het Ondersteuningsfonds krijgt onder druk van de Tilburgse gemeenteraad een eenmalige subsidie van 100.000 euro. Het is de vraag of het bedrag voldoende is voor 2015. Zowel in 2013 als 2014 was er een tekort, dat de gemeente heeft aangevuld. Bovendien neemt het aantal verzoeken aan het fonds toe, omdat het fonds steeds bekender wordt en zorgverleners het steeds vaker weten te vinden.
Het Ondersteuningsfonds is er voor Tilburgers die te maken krijgen met een forse terugval in hun inkomen, met name vanwege de stapeling van veranderingen in wet- en regelgeving. Denk aan kindgebonden budget, zorg- of huurtoeslag, eigen bijdrage in de zorg en het leerlingenvervoer. Het Ondersteuningsfonds biedt eenmalig financiële ondersteuning en leidt indien nodig door naar (andere) passende hulpverlening (bijvoorbeeld schuldhulpverlening).
Het fonds is er voor individuele burgers, kleine zelfstandigen en zzp’ers. Zij kunnen een beroep doen op het fonds om een plotselinge terugval in inkomen op te vangen en te voorkomen dat financiële tekorten onnodig hoog oplopen.
Afhankelijk van de situatie zegt het fonds een bijdrage toe van maximaal 7.500 euro. Dit kan een gift of een voorschot zijn. Eventueel wordt in termijnen betaald. Daar staat tegenover dat de aanvrager zelf ook actief meewerkt om zijn of haar financiële situatie structureel te verbeteren.
Een financiële bijdrage uit het Ondersteuningsfonds maakt het verschil in de situatie van de aanvrager en keert uit waar andere regelingen niet gelden. Door de bijdrage van het fonds krijgt de ontvanger de tijd om te leren omgaan met het tekort of de terugval in besteedbaar inkomen.
Aanvragen bij het Ondersteuningsfonds kunnen alleen worden ingediend door medewerkers van erkende maatschappelijke organisaties. De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke toetsingscommissie waarin diverse Tilburgse organisaties vertegenwoordigd zijn. ContourdeTwern voert het secretariaat van het Ondersteuningsfonds.
Recente reacties