Site pictogram Tilburgers.nl

11 oktober muzikale talkshow Notenkraker in Paradox

In de muzikale talkshow Notenkrakers, op donderdag 11 oktober 2018 in Paradox, staan presentatoren Marc en Paul Geerts onder meer stil bij het twintigjarig bestaan van de Tilburgse poptempel 013. Zij ontvangen op het podium 013-directeur Frens Frijns en mede-oprichter Fons van Iersel.

Verder is er in Notenkrakers aandacht voor de Popronde, die op 12 oktober Tilburg aandoet, en er is natuurlijk volop ruimte voor live muziek. Deze keer van Grammylou en DANZMAN.

Voortgekomen uit een fusie tussen de Tilburgse organisaties Noorderligt, Bat Cave en MuziekKantenWinkel opende in november 1998 in het centrum van Tilburg de eerste officiële popzaal van Nederland. Met optredens van talloze internationale bands en festivals als Roadburn en WOO HAH is 013 uitgegroeid tot één van de belangrijkste podia van Nederland. Te klein, dat wel, dus volgde in 2015 een ingrijpende verbouwing. De capaciteit van de grote zaal, die in november 2015 geopend werd, groeide van twee- naar drieduizend bezoekers. Directeur Frens Frijns en mede-oprichter Fons van Iersel kijken in Notenkrakers terug op twintig jaar 013, maar kijken met Marc en Paul Geerts natuurlijk ook naar de toekomst.

De bandnaam Grammylou zegt een muziekkenner waarschijnlijk al genoeg: een samentrekking van Gram (Parsons) en Emmylou (Harris). Twee Amerikaanse muzikanten met stevige wortels in de country en de folk. Zangers en gitaristen Ralph Schraven en Monica Knaapen kunnen goed uit de voeten met die muziek, tegenwoordig vaak Americana genoemd. Samen met Luc Broers (bas), Frankie Vee (toetsen) en Hans Raaijmakers (drums) putten zij ruimschoots uit die bron. Net als eerder bijvoorbeeld Rolling Stones, ten tijde van Sticky Fingers, en Steve Earle zoekt Grammylou een eigen weg in de muzikale rijkdom van het Amerikaanse zuiden. Een proeve daarvan, EP 1, staat sinds mei op Spotify. Zaterdag 10 november is de band te zien in Paradox bij Noorderligt Nu: 20 jaar geleden. Op hetzelfde podium draaien ze bij Notenkrakers vast warm. Bovendien beantwoorden ze enkele vragen.

DANZMAN Foto: Sander-van-Tuijl

Wie is DANZMAN? De bezoekers van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde konden deze zomer voor het eerst kennismaken met dit uit Tilburg afkomstige fenomeen. Kort gezegd is DANZMAN een virtuele Nederlandstalige band waarbij niet de zanger, maar een fictief 3D-personage centraal staat. De spirituele en muzikale reis van DANZMAN krijgt vorm door een multimediale performance. Het idee ervoor is ontsproten aan het brein van Antoine Kroes, bekend van onder meer MAM, Longstoryshort, The Wrong en ANumberOne. DANZMAN is volgens hem geen vaststaand concept. Iedereen die wil bijdragen is welkom. Hoe? Dat vertelt Kroes in Notenkrakers, waar DANZMAN ook gestalte zal krijgen.

Het rondreizend festival de Popronde strijkt dit jaar in maar liefst 41 steden neer. Vrijdag 12 oktober is het de buurt aan Tilburg. Op 25 locaties treden dan een kleine vijftig bands op. Lastig om wegwijs uit te worden. Organisator Jasper Martens is te gast in Notenkrakers om tekst en uitleg te geven.

Als afsluiting geeft Notenkrakers’ eigen popdeskundige John van Uden een audiovisueel minicollege. Het onderwerp is een verrassing, maar dat het weer leuk en leerzaam wordt, dat staat vast!

Notenkrakers vindt plaats op donderdag 11 oktober in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. Meer informatie op de Notenkrakers-Facebookpagina: www.facebook.com/notenkrakerstilburg

Mobiele versie afsluiten