Site pictogram Tilburgers.nl

18 April opening Stadhuis en 212 jaar stadsrechten

De plint aan de Stadhuisstraat Foto: John Geerts

Er wordt nog druk gewerkt aan de achterkant van het paleis, waar de nieuwe ingang van het Stadhuis komt. Foto: John Geerts

Na een grondige en langdurige renovatie is het Stadhuis van Tilburg klaar voor de toekomst. Dat wil de Gemeente Tilburg vieren, naast het feit dat Tilburg  dan ook 212 jaar stadsrechten heeft. Dat is een extra reden voor een digitaal feest, uitgezonden vanuit het Stadhuis op zondag 18 april 2021.

De uitzending onder leiding van Cindy de Koning is via een livestream te zien van 11:00 tot 12:00 uur. Tijdens deze live uitzending vanuit het Stadhuis kunnen bewoners alvast een kijkje nemen, vragen stellen en verhalen horen van gasten. Later volgt meer informatie over waar de stream te ontvangen is.

Aan de noordzijde van het Stadhuis lijkt weinig veranderd te zijn. Foto: John Geerts

Het Stadhuis, ook wel bekend in de volksmond als ‘de zwarte doos’, is getransformeerd tot een duurzame ontmoetings- en werkplek voor stadsbestuur, gemeenteraad en ambtenaren. De gemeente wil in verbinding met de stad werken. Het vernieuwde Stadhuis is hier op ingericht: het is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente kunnen samenwerken aan de uitdagingen van de stad. Zo is er onder andere een werkcafé en een vergadercentrum waar iedereen gebruik van mag maken.

De nieuwe ingang, aan de Paleisring Foto: John Geerts

De raadszaal is het letterlijke hart van het Stadhuis. Met enorme raampartijen is de plek van debat en besluitvorming zichtbaar voor de stad. Dankzij gebruik van hoogstaand materiaal en technische innovaties is het Stadhuis ook nog eens erg energiezuinig. Zo is er ‘slim’ glas gebruikt dat meekleurt wanneer de zon schijnt.

Architectenbureaus DEDRIE en ‘Common Affairs’ hebben gewerkt aan het ontwerp en de transformatie in het hart van Tilburg. Door hergebruik van het gebouw, dat dateert uit 1971 (ontwerp van Kraaijvanger Architecten), blijft het monumentale karakter behouden. Dankzij toevoegingen van duurzame materialen en de inrichting van een open werkplek is het Stadhuis klaar voor de toekomst. De ‘zwarte doos’ blijft daarmee een contrast vormen met het historische witte Paleis-Raadhuis uit 1849. Dit pand gaat voortaan door het leven als ‘Stadspaleis’.

Mobiele versie afsluiten