Site pictogram Tilburgers.nl

24ste Stranger than Paranoia festival

paul-van-kemenadeSaxofonist Paul van Kemenade organiseert dit jaar voor de vierentwintigste keer zijn festival Stranger than Paranoia met vier avonden bij Muziekpodium Paradox in Tilburg en één avond in de Cultuur Coöperatie Brebl te Nijmegen. Dit kleinschalige smaak- en spraakmakende festival plaatst al sinds de oprichting in 1993 diverse muziek-stijlen op één podium naast elkaar en overschrijdt de grenzen van jazz tot klassiek, van flamenco tot avant-garde, van big band tot strijkkwartet, van funk tot impro.

Ook dit jaar serveert Van Kemenade ons weer een rijke dis, met voor iedere fijnproever wel iets naar zijn of haar gading. Want zoals de traditie bepaalt is de grote diversiteit aan muzikale stijlen die Van Kemenade presenteert opvallend.

Het begint allemaal op vrijdagavond 23 december 2016 in Paradox met een duo-optreden van Van Kemenade met pianist Jasper van ’t Hof. Het zal meteen een van de hoogtepunten gaan worden van deze dagen. Met het kwartet Deurloo – Frerichs – Brinkmann – Sartorius en een bijdrage van Marciano Madretsma alias Sniggy toont Van Kemenade reeds op die eerste avond zijn diversiteit. Speelt bij het kwartet de traditie, ook van niet-westerse muziek een grote rol, Sniggy’s muziek is juist uiterst vernieuwend.

stp2016posterOp kerstavond is het de beurt aan Breblin Nijmegen, met naast Sniggy het sextet Reeds & Deeds, dat een hommage brengt aan de excentrieke rietblazer Rahsaan Roland Kirk, en met het legendarische Podium Trio, met Van Kemenade, Wolter Wierbos en Jan Kuiper.

Hetzelfde Reeds & Deeds-sextet is ook te beluisteren op dinsdag 27 december 2016 in Paradox. Verder horen we op die avond de Belgische bigband Flat Earth Society met hun grenzeloos creatieve combi van circus, ballroommuziek, theater, cabaret en bigbandjazz, en het Noorse pianotrio van Espen Eriksen.

Woensdag 28 december 2016 brengt ons allereerst het duo Krzysztof Kobylinski (piano) en Reut Rivka (zang) met een poëtisch programma op het scherpst van de snede. Aansluitend is het podium voor Csókolom, met ingenieuze bewerkingen van traditionele Transsylvanische, Roemeense, Servo-Kroatische en Sinti-Roma volksmuziek doorspekt met Cubaanse claves en Franse gipsy swing. Dat zal swingen en hetzelfde zal zeker ook gaan gelden voor de band van Myles Sanko, die teruggrijpt op de vroege soul en funk.

Op donderdag 29 december 2016 treffen we twee meer experimentele acts aan in Paradox. Allereerst is daar Knalpot, het vehikel van gitarist Raphael Vanoli en drummer Gerrie Jäger, die ook allebei raad weten met de mogelijkheden van elektronica. Te gast is Jozef Dumoulin die ook hier zijn Fender Rhodes vervaarlijk zal laten janken. En dan het Belgische LABtrio, bestaande uit pianist Bram De Looze, bassist Anneleen Boehme en drummer Lander Gyselinck, een van de beste acts bij onze zuiderburen op dit moment. En dat wil wat zeggen. En ook nu zal Myles Sanko aantreden om het festival ongetwijfeld feestelijk af te sluiten.

Paradox Tilburg 23-27-28-29 december 20:30 uur € 20 euro,- jongeren t/m 25 jaar € 10,-
Brebl Nijmegen 24 december 20.30 uur € 15,- jongeren t/m 25 jaar € 12,50
stp

Mobiele versie afsluiten