Site pictogram Tilburgers.nl

25ste Festival Stranger than Paranoia

Altsaxofonist, componist, bandleider en concertprogrammeur Paul van Kemenade organiseert ook dit jaar weer zijn festival ‘Stranger than Paranoia’. In 1993 vond de allereerste editie van Stranger than Paranoia plaats in Paradox. Het festival staat al jaren bekend als kleinschalig maar spraakmakend, met een programma dat de grenzen tussen jazz, klassiek en avant-garde weet te vervagen. Inmiddels is het festival toe aan de 25ste editie en viert dit met een uitbundig programma dit jaar van 23-29 december 2017.

In het jubileumjaar gaat het festival behalve  twee avonden in Paradox te Tilburg ook weer naar Amsterdam en Nijmegen. Als toegift is er een feestelijke jubileum editie in de concertzaal van Theaters Tilburg op donderdag 28 december 2017 met onder andere het Metropole Orkest & Jameszoo en het Paul van Kemenade ‘classic’ Quintet.

Zaterdag 23 december 2017 Paradox Tilburg: openingsavond
De opening van het festival ‘Stranger than Paranoia’ vindt traditiegetrouw plaats op kerstavond in Paradox Tilburg. Op de openingsavond speelt  Van Kemenade in duo’s en trio’s met o.a. Markku Ounaskari uit Finland. De tweede set is voor het prachtige Italiaanse quartet Tolga During’s OttoMani. De avond wordt afgesloten met de 19 koppige big band  ‘hbJAZZo’ (Het Brabants Jazz Orkest) onder leiding van Jeroen Doomernik met composities van oa Niko Langenhuijsen die ook de bas zal bespelen.

zaterdag 23 december Paradox Tilburg 20.30 uur entree € 20,-. Reserveren via www.paradoxtilburg.nl  en 013 5432266.

Woensdag 27 december 2017 Paradox Tilburg: ‘Paranoia goes Exit Brexit’
Op woensdag 27 december 2017 een programma  ‘Paranoia goes Exit Brexit’ met enkel Engelse gerelateerde artiesten. Het Elliot Galvin Trio is de nieuwe ster aan het Engelse firmament met hun eigenzinnige muziek  en put uit een breed scala aan invloeden van Keith Jarrett tot Stravinsky en David Lynch. Ook is er speciaal voor deze avond een Mystery Guest ingevlogen. Als afsluiter van de Exit Brexit avond het quintet Fellow Creatures, het geesteskindje van de in London wonende Deense bassist Jasper Høiby dat een diep gevoel voor groove en optimisme combineert; stuwende energie met sterke lyriek.

woensdag 27 december 2017, Paradox Tilburg 20.30 uur entree € 20,-. Reserveren via www.paradoxtilburg.nl  en 013 5432266.

Donderdag 28 december 2017 de Jubileum avond in Theaters Tilburg
Voor de vijfentwintigste verjaardag van het festival ‘Stranger than Paranoia’ is het Metropole Orkest uitgenodigd met Jameszoo als hoofdsolist en verdere gasten Binkbeats, Niels Broos en John Dikeman. De jonge producer Jameszoo produceert met kinderlijke onschuld en wonderlijke spontaniteit, onaangepaste kunst. Samen met het Metropole Orkest gaat hij de uitdaging aan om zijn ‘onbevangen computer jazz’ te vertalen naar een akoestische setting. Als extra solisten spelen mee:

Binkbeats
alias Frank Wienk die geluidskunstenaar is en in korte tijd een naam opgebouwd heeft als samplekoning. Wereldwijd verwierf hij bekendheid met covers van oa Flying Lotus en Aphex Twin en werd zo luistercijferkanon op YouTube. Tijdens het Amsterdam Dance Event verscheen zijn eerste EP: Private Matter Previously Unavailable part 1 met eigen materiaal.

Niels Broos
Niels maakte furore op de Nederlandse podia als toetsenist van Kyteman; een pioneer als het gaat om de benadering van keyboard.

John Dikeman
Amerikaanse saxofonist residerend in Amsterdam geldt als een van de meest krachtige tenoristen in de Nederlandse scène.

Jameszoo, Binkbeats, Niels Broos en John Dikeman vormen samen met het Metropole Orkest een uniek project. Eerder in première op het Amsterdam Dance Event en dan nu voor de verjaardag van het 25ste ‘Stranger than Paranoia’ in Tilburg.

Verder op het programma donderdag 28 december 2017 in de Studiozaal bij Theaters Tilburg:

Schntzl (België)
De jongste aanwinst in de Vlaamse Jazzscene maakt in zichzelf gekeerde composities. Het credo luidt fragiliteit gecombineerd met een compleet authentieke benadering van improviseren.

Han Bennink & Earl Okin (Engeland)
De legendarische Nederlandse drummer Han Bennink behoeft geen verdere aankondiging. Een eerstmalige ontmoeting tussen de geniale Engelse komiek/musicus Earl Okin en meesterdrummer Han Bennink

Jungsu Choi Tiny Orkester (Zuid-Korea)
Dit 12-koppig orkest uit Zuid-Korea speelt op eigenwijze en uiterst originele wijze arrangementen van jazzstandards en kneedt deze zodanig alsof het compleet nieuwe stukken zijn.

Paul van Kemenade ‘classic’ Quintet
Na een zinderend optreden in bomvol en verhit Paradox afgelopen oktober 2017 is er nu voor degene die het gemist hebben een extra concert. Het klassieke Quintet in bijna originele bezetting bestaat uit Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, Pieter Bast en Louk Boudesteijn. Het Van Kemenade Quintet heeft 15 jaar op kerstavond de opening van het festival ‘Stranger than Paranoia’ verzorgd en mag daarom op dit 25 jarig jubileum niet ontbreken.

donderdag 28 december 2017 jubileumavond Concertzaal & Studiozaal Theaters Tilburg (tevens zitplaatsen) 20.00 uur entree € 27,50 jongeren € 15,- Spreekstalmeester Vera Vingerhoeds. Kaarten via theaterstilburg.nl en 013 543 22 20.

Zondag 24 december 2017 Brebl Nijmegen Stranger than Paranoia
Ook dit jaar in Brebl Nijmegen een STP editie met Van Kemenade in verschillende duo’s en trio’s uit binnen- en buitenland. De combinatie Morris Kliphuis (hoorn) en Jorrit Westerhof (gitaar) als vandaaldragers van de nieuwe generatie jazzmuzikanten voor de tweede maal samen op het podium. En als feestelijke afsluiter de band van fluitist Ronald Snijders die onvervalste jazzfunk speelt met invloeden uit Afro-Surinaamse hoek.

Zondag 24 december 2017, Brebl Nijmegen 20.30 entree € 15,- Vvk en kaarten via jinjazz.nl

Vrijdag 29 december 2017, Bimhuis Amsterdam Stranger than Paranoia
De afsluitende avond van Stranger than Paranoia vindt plaats in het Bimhuis Amsterdam met twee internationale acts. Het Elliot Galvin Trio (ENG) is één van de rijzende sterren van de UK jazz. Door zijn onovertroffen verbeeldingskracht en unieke muzikale visie wordt hij vergeleken met Django Bates. Jungsu Choi Tiny Orkester (KOR) is een 12-koppig orkest uit Zuid-Korea speelt op eigenwijze en uiterst originele wijze arragementen van jazzstandards, waarbij het lijkt alsof het compleet nieuwe stukken zijn.

Vrijdag 29 december 2017, Bimhuis Amsterdam 20.30 uur entree € 18,- Kaarten via bimhuis.nl en  020 788 21 88

Mobiele versie afsluiten