
Op 27 oktober is het 66 jaar geleden dat Tilburg door Schotse leger werd bevrijd van de Duitse bezetter. Deze bevrijding wordt herdacht met een aantal activiteiten.
Om 11.00 uur is er een herdenking op begraafplaats Vredehof aan de Gilzerbaan door de Bond van Wapenbroeders.
Om 14.00 uur zal het Oranje Comité de Tilburgse verzetsstrijdster Coba Pulskens herdenken bij het monument ‘de Zwerfkei’ in het plantsoen aan de Coba Pulskenslaan.
’s Avonds is er een plechtigheid bij het beeld ‘Monument 15th Scottish Division” aan de Paleisring die om 18:30 uur begint. Burgemeester Peter Noordanus zal er een krans leggen. Ook kinderen van basisschool Panta Rhei zijn bij de plechtigheid betrokken. Militaire- en veteranenorganisaties vormen een erewacht. De muzikale omlijsting is van de Dutch Pipes and Drums. Na de bijeenkomst is er vanaf 19.30 uur gelegenheid om koffie te drinken en na te praten in het stadshuis.
Filmpje van 27 oktober 1944, uit de archieven van Regionaal Archief Tilburg:
1 reactie
Voeg die van jou toe →Zou mijn moeder in die menigte staan? Dat was mijn eerste gedachte toen ik dit filmpje zag. Mijn moeder woonde toen op de Beekse Dijk. Mijn vader zat als officier in krijgsgevangenschap.
Ze vertelde dat er Schotse militairen bij haar in huis waren en dat ze voor het eerst sinds D Day in een echt bed sliepen.
Haar huis was een soort commandopost. De Schotten droegen baretten met een pompon erop. Bij een van de officieren was deze pompon eraf en hij probeerde mijn moeder duidelijk te maken dat hij de baret graag gerepareerd had en zij naaide de pompon weer op de baret.
Uit de verte had mijn vader wel wat weg van Prins Bernhard. Toen Prins Bernhard Tilburg bezocht schreef mijn moeder aan mijn vader: Ik heb je dubbelganger hier gezien. Krijgsgevangenenpost werd natuurlijk gecensureerd en over het Koninklijk Huis schrijven was verboden.
Mijn moeder leeft niet meer, ik kan dus niet meer specifiek dingen vragen.
Maart