30 procent minder woninginbraken in de Reeshof

In de Reeshof worden WhatsApp-groepen ingezet om onveilige situaties in de buurt te signaleren en dat te melden aan leden van de groep.

Er zijn op dit moment 16 van deze groepen in het stadsdeel. Dat betekent dat deze groepen in de hele Reeshof worden gebruikt om onveilige situaties te signaleren. Het gebruik van de WhatsApp-groepen zorgt voor een veiligere wijk. Het initiatief kwam 5 maanden geleden van een buurtbewoner. Bij verdachte situaties kunnen bewoners elkaar via WhatsApp, een programma voor op de mobiele telefoon, een bericht sturen. Bewoners uit de hele wijk zijn op dit moment via verschillende groepen met elkaar verbonden.

De eerste resultaten zijn positief. In de maanden mei, juni en juli zijn de woninginbraken in de wijken die het eerste zijn gaan werken met de groepen gedaald met 30 procent. Drie inbrekers werden op heterdaad betrapt. Ook bleken burgers meer bereid om verdachte situaties te melden. De gemeente faciliteert en ondersteunt de initiatiefnemers en de stuurgroep die opgericht is. Het is de bedoeling om ook in andere wijken met WhatsApp-groepen te gaan werken.

Het delen van verdachte situaties gebeurt volgens de zogenoemde SAAR-methode: Signaleren, Alarmeren 112, Appen en Registreren. De groep mag niet voor andere berichten gebruikt worden. In de WhatsApp-groepen zijn ruim 400 deelnemers actief, verdeeld over 16 groepen. Iedere groep heeft 2 coördinatoren. De WhatsApp groepen worden beheerd door initiatiefnemer Ton Evers en een medewerker van de gemeente. In de eerste 16 groepen zijn tenminste 20 WhatsApp berichten verstuurd naar de politie en is dus ook 20 keer 112 gebeld bij verdachte omstandigheden. Samen met het Twitter-account, de Facebook-pagina ‘Buurt-preventie Tilburg Reeshof’ en de Buurtpreventieteams zijn de WhatsApp groepen een serieuze partner voor de politie.

Belangstellenden voor het oprichten van een WhatsApp-groep kunnen zich melden via e-mailadres: tilburgveilig@tilburg.nl.

Geef een reactie