Site pictogram Tilburgers.nl

581 Tilburgers blootgesteld aan giftig Chroom 6 bij tROM – NS/NedTrain

2016-04-12 7678 Treinwagon spoorzone HoutloodsLangdurig werklozen uit de gemeente Tilburg hebben in het kader van het project tROM tussen 2004 en 2011 museumtreinen geschuurd en soms met de roller geverfd. In de verflagen van die treinen zat zeer waarschijnlijk chroom 6.

Deze stof kan vrijkomen bij het schuren, doorslijpen (in de vorm van stof) of lassen van delen van de trein (in de vorm van rook). Chroom 6 wordt aan primer, lak of grondverf toegevoegd om roesten te voorkomen. In vaste vorm is de stof niet gevaarlijk voor de gezondheid.  In stofvorm mogelijk wel. Het lichaam zet chroom 6 om in chroom 3. Dat is een stof die in het lichaam voorkomt en ook in bepaald voedsel zit. Soms veroorzaakt chroom 6 schade  op de plek waar de stof het lichaam is binnengedrongen (een wondje op de huid, in de neus of in de longen).

2016-02-02 Spoorzone Lochal Station Dubbeldektrein 2581 mensen hebben aan de treinen gewerkt op het terrein van NS/NedTrain in Tilburg. Begin september 2015 attendeerde een oud-collega een medewerker van de gemeente Tilburg op het nieuws van de NS/NedTrain over de aanwezigheid van chroom 6 in primer, verf of laklaag op oude treinstellen. De gemeente heeft intern onderzoek gedaan naar aanwezige documenten om meer duidelijkheid te krijgen over de aantallen cliënten, in welke periode aan de treinen is gewerkt en aan welke treinstellen is gewerkt etc.

Daarna heeft de gemeente contact opgenomen met NS/NedTrain om de kwestie te bespreken. Uit die gesprekken en informatie die de gemeente kreeg, is duidelijk geworden dat in de oude verflagen van deze treinen zeer waarschijnlijk chroom 6 zit. De betrokkenen zijn geïnformeerd. Omdat bij werknemers, oud-werknemers of cliënten mogelijk vragen leven, heeft de gemeente Tilburg een onafhankelijk informatiepunt ingericht bij het landelijke kennis- en dienstencentrum CAOP (kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) en is een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden gemaakt. Die lijst staat op de pagina chroom 6 op de website tilburg.nl.

Chromium_crystals_and_1cm3_cubeAlle oud-cliënten en oud-medewerkers zijn inmiddels per brief door de gemeente Tilburg geïnformeerd. Bij het CAOP, waar het onafhankelijk meldpunt voor (oud)medewerkers van NS/NedTrain is ingericht, hebben zich sinds oktober 2015 135 personen gemeld die zich zorgen maken en/of gezondheidsklachten hebben die mogelijk komen door Chroom-6. Het meldpunt blijft open tot september 2016 en is bereikbaar via telefoonnummer 06-20448194. Meer informatie is ook te vinden op de website van de NS.

Van de 135 personen die zich hebben gemeld, is bij 75 een gericht medisch onderzoek verricht. Twee mensen zijn naar aanleiding van het gericht medisch onderzoek doorgestuurd naar een specialist voor nader onderzoek. Meer informatie hierover is eveneens te vinden in de nieuwsbrief van het CAOP van april 2016. nieuwsbrief-chroom-6-NS-april-2016.

Bron: website Gemeente Tilburg.

Mobiele versie afsluiten