7.100 Tilburgse huishoudens hebben geen ‘deal’ over Stadsverwarming

Inmiddels drie jaar geleden publiceerden we een gastbijdrage van Reeshofwarmte.nl, Stadsverwarming: “Hoog vastrecht en geen keuze”. Bewoners uit de Reeshof trokken aan de bel over de veel hogere kosten die de bewoners betalen aan Stadsverwarming, terwijl dit juist goedkoper zou moeten zijn.

Vervolgens diende de VVD-fractie op maandag 27 januari 2014 een motie in, waarin wethouder Berend de Vries de opdracht kreeg om “de mogelijkheden te onderzoeken een eventuele juridische gang van Reeshofwarmte.nl (financieel) te ondersteunen.

06-05-2015-Euro-Geld-bankbiljettenDeze motie kwam niet in stemming omdat deze door de wethouder werd overgenomen. Met andere woorden: bereid was om de opdracht uit te voeren. De inzet was om een claim van €76 miljoen neer te leggen bij Essent, het teveel betaalde bedrag aan ‘aansluitkosten’ van de stadsverwarming, die elk jaar en voor sommigen 30 jaar lang in rekening werd gebracht.

In 2013 werd de Stadsverwarming nog geëxploiteerd door Essent en tegenwoordig door Ennatuurlijk. Na onderhandelingen tussen de stichting Reeshofwarmte, de gemeente Tilburg en Ennatuurlijk werd er op 13 september 2016 een ‘deal’ gepresenteerd, die aan de bewoners werd voorgelegd. In het kort betekent deze deal, dat huishoudens een afbouwregeling van drie jaar krijgen op de aansluitbijdrage. Daarnaast krijgen woningeigenaren de mogelijkheid om hun woning te laten afsluiten van het warmtenet en een aanbod voor groene stroom via Greenchoice. Over het terugbetalen van teveel betaalde ‘aansluitkosten’ wordt niet meer gesproken.

Deze ‘deal’ zou alleen doorgaan als minimaal 70% van de bewoners vóór 1 november 2016 deze zouden ondertekenen.

Op 1 november 2016 bleek, dat 74% van de bewoners zou hebben getekend voor de overeenkomst. Maar daarmee is de kous niet af.

De commissie Leefbaarheid van de gemeenteraad vergaderde op maandag 31 oktober over de kwestie en daar bleek dat de gemeente niet in staat is om contracten of andere schriftelijke afspraken over de Tilburgse stadsverwarming terug te vinden. Een document waarin concreet staat wat klanten precies betalen aan aansluitkosten schijnt niet te bestaan. “Mogelijk is dat stuk er zelfs nooit geweest”, suggereerde verantwoordelijk wethouder Berend de Vries.

Het televisieprogramma ‘Kassa’ besteedde op zaterdag 29 oktober eveneens aandacht aan de kwestie. In deze uitzending zegt een vertegenwoordiger van Ennatuurlijk dat er 30 jaar geleden afspraken zijn gemaakt tussen de toenmalige energieleverancier en de gemeente Tilburg. Het gaat hierbij om de afspraken die nu niet meer terug te vinden zijn.

7.100 huishoudens hebben niet getekend omdat zij het niet eens zijn met de ‘deal’ en hebben zich verenigd onder de naam ‘Neenatuurlijk‘. Zij willen alsnog de rechtszaak laten doorgaan om duidelijkheid te krijgen over wie verantwoordelijk is voor het feit dat zij jarenlang teveel hebben betaald. En daarnaast is het erg ongebruikelijk dat de gemeente zich mengt in een kwestie die nog ‘onder de rechter’ is.

Raadslid Hans Smolders (LST) vroeg op 7 november – tijdens de Algemene Beschouwing voor de Begroting 2017 – opnieuw aandacht voor de kwestie en bracht op 10 november een amendement (voorstel) in.

Meer informatie
*Wat is Stadsverwarming?
*Website Ennatuurlijk.
*Website Neenatuurlijk.
*Dossier ‘Stadsverwarming’ op Tilburgers.nl

In dit amendement vroeg hij het stadsbestuur om het financieel mogelijk te maken (via een stichting) dat de Tilburgers die zijn buitengesloten bij de ‘deal’ en degenen die niet hebben ingestemd alsnog via een rechtszaak duidelijkheid kunnen krijgen of zij wel of niet teveel hebben betaald voor hun aansluiting op het warmtenet. En daarnaast om in kaart te brengen hoeveel bewoners langer dan 30 jaar aansluitbijdrage hebben betaald. Hiervoor bleek geen steun te vinden in de gemeenteraad.

Geef een reactie