Site pictogram Tilburgers.nl

Aan Tilburgse kermis valt niet te ontkomen

Het is druk bij de opening van de Tilburgse Kermis op het Pieter Vreedeplein

De één verlaat de binnenstad, de ander is er niet weg te branden. Smaken verschillen. Hoe het ook zij, de Tilburgse kermis is begonnen. Mét een kersverse burgemeester, mét Sieneke en mét Gordon. En, of de kermis er een abonnement op schijnt te hebben, mét regen. Het zal de liefhebbers een grote zorg zijn, voor hen is het domweg tien dagen groot feest. “Komt dat zien, komt dat zien!” Veel twitteraars vragen wie er zoal met hen meegaat op de eerste dag. Goede zin dus. Elckevdh is een van de tegenstandsters: “Na vandaag kom ik niet meer in Tilburg tot die vervloekte kermis weg is.” Het is enige manier Elcke, wegblijven. Beetje ver ook, want in Tilburg de Tilburgse kermis ontvluchten, dat kan nu eenmaal niet.

Verlaat Elcke haar plek des onheils, anderen nemen haar plaats wel in. Eric Laatgever bijvoorbeeld, zakt af vanuit Nieuwegein. Hij twittert: “Morgen naar de grootste kermis van Europa, die in Tilburg.” Het wordt weer schuifelen tijdens het eerste weekeinde van de kermis. Door de massa zoeken naar wat het hartje begeert, een spookhuis of toch maar die enge achtbaan. Neerploffen op een terrasje, overdekt natuurlijk, als het regent. Kijken naar de mensen, hen voorbij zien komen. Ook dat hoort bij de Tilburgse kermis. Het wordt een lang eerste weekeinde, want de Roze Maandag zorgt ongetwijfeld voor een verlenging van alle aandacht. Missrosemurphy twittert op de openingsdag: “Vier shows klaar voor de maandag. Dat wordt weer gezellig op de roze kermis.” De traditionele Roze Maandag begint al met voorpret in de trein, zo benadrukt de Gay Krant extra. De Nederlandse Spoorwegen laten een speciale Roze Maandag Express rijden vanuit Den Haag Centraal en via Rotterdam, Dordrecht en Breda naar de kermis in Tilburg. In de coupés van de Roze Maandag Express kunnen de treinreizigers bingo spelen met hun treinkaartje of -abonnement.

Om half één vertrekt, onder begeleiding van een swingende drumband, de Roze Karavaan door de binnenstad van Tilburg naar de Amstel Bierhal waar om 13.00 uur de officiële opening van Roze Maandag is. Dat gebeurt door Diva Mayday. Daarna is er nog een spetterend optreden van LUV, vervolgens verspreidt het feest zich over de gehele binnenstad. Hans Bertrams voelt de kermissfeer aan zoals die moet zijn. Hij twittert: “Hij is weer begonnen, de Tilburgse kermis. Met de hoogaatie en suikerspinnen.” Hier valt niets meer aan toe te voegen.

Mobiele versie afsluiten