De weersverwachting voor het komende weekeinde: aanhoudend grijs. Het weekeinde geeft heel veel bewolking. Pas in de loop van zondag zien we eindelijk de zon weer eens. Temperaturen stijgen daardoor ook van 8 graden op zaterdag tot een graad of 10 een dag later. Na het weekeinde start de week met een komen en gaan buien op maandag en dinsdag. Daarna wordt het droog en kelderen de temperaturen naar beneden.
De eerste week van de slachtmaand, zoals november ook wel genoemd wordt, zit erop. En deze gaat als zeer somber de boeken in bij wisselende temperaturen. In totaal heeft de zon in die zeven dagen 13 uur geschenen en dat gebeurde alleen op 4 en 5 november. Op alle andere dagen was het grijs en kregen we vrijwel dagelijks te maken met tijdelijk wat mist. In de eerste vijf dagen was daar sprake van.
De laatste keer dat dit zoveel dagen achtereen plaatsvond was in 2017 van 23 t/m 27 september. Maar die loste wel steeds snel op. Deze keer gebeurde dat zelden en ging de mist over in laaghangende bewolking. We zien het meteen ook de temperaturen. Was het op de 3e slechts 8 graden en zonloos, een dag later klom het kwik omhoog naar de 14 graden met zeven uur zonneschijn. De donderdag paste helemaal in het weerbeeld en was het zelfs waterkoud. In Berkel-Enschot werd het niet warmer dan 7,6°C, waarbij de gevoelstemperatuur op een graad of 5 lag.
Die 7,6°C is de laagste waarde van dit jaar sinds 26 februari toen het kwik op 6,8°C bleef steken. Oorzaak was destijds een regenzone die overtrok en nog 17 mm achterliet. Daar is in deze maand nog geen sprake van. Wel af en toe wat motregen, wat niet meetbaar was. Een hogedrukgebied viert hoogtij (kijk maar naar je barometer), maar ligt voor ons totaal verkeerd. Geen perioden met zonneschijn, maar hardnekkige bewolking bepaalt het weerbeeld. Gisteren ging deze op het einde van de middag over in nevel en mist. Gisterenavond nam de mist verder toe waardoor de temperatuur in de nacht naar de 3 graden zakt.
Deze vrijdag start dan ook in mistige sferen die wederom overgaat in laaghangende bewolking. Met slechts een graad of 6 tot 7 zal het vrij koud aanvoelen, vooral omdat de oostenwind zwak tot matig wordt. Het hogedrukgebied is dan inmiddels opgeschoven richting de Baltische staten. In het weekeinde is het hele vasteland van Europa bedekt onder hogedrukgebieden. Neerslag zien we namelijk alleen boven IJsland. Wij krijgen te maken met heel veel bewolking.
Pas in de loop van zondag zien we eindelijk de zon doorbreken. Hierdoor blijft de temperatuur op zaterdag ook achter met 8 graden, terwijl het op zondag een dag of 10 kan worden. Inmiddels ontwikkelt zich voor de kust van Portugal een nieuw hogedrukgebied en zet koers naar de Britse Eilanden waar het maandag arriveert. De wind komt dan uit het noordwesten en dan wordt er lucht vanaf de Noordzee aangevoerd.
Er ontstaan dan buien die over onze regio zullen gaan trekken. Met 11 graden wordt het de warmste dag van de week, want daarna zet de afkoeling in. Op dinsdag houden we die noordwestelijke stroming en dat betekent opnieuw buien afgewisseld met opklaringen. Op woensdagochtend vallen de laatste druppels en draait de wind verder naar het noordoosten en later noorden. Droge en koude lucht komt dan onze kant op afkomstig vanaf de poolstreken. De zon zullen we dan steeds meer zien en de nachten worden helder. De middagtemperaturen dalen tot zelf onder de 5 graden en in de nachten liggen deze rond en plaatselijk onder het vriespunt. Aan de grond gaat het overal vriezen. Het ziet er naar uit dat dit weerbeeld tot in het weekeinde aanhoudt.
Recente reacties