Site pictogram Tilburgers.nl

Aanhoudend kei-mooi weer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: kei-mooi weer. Het prachtige weer van de afgelopen week zet in het weekeinde door. De zon heeft schijnt volop dat op zondag gepaard gaat met wat onschuldige wolkjes. Met 18 graden op zaterdag en 17 op zondag is het genieten geblazen. Ook op maandag is het nog prachtig weer, maar daarna krijgen we een kou-inval. Vanaf dinsdag is het nog maar 10 tot 11 graden en als de week vordert neemt de kans op neerslag toe. En in combinatie met die lagere temperaturen zou dat wel eens hagel en sneeuw kunnen zijn.

Voor weermannen en -vrouwen is het de laatste tijd maar saai weer. Alleen maar zonneschijn, het is droog en de atmosfeer is vrij rustig. En dat allemaal na een onstuimige en kletsnatte sprokkelmaand die februari was. De zon heeft zelfs tot nu toe zoveel uur geschenen dat maart nu al de zonnigste maart ooit is geworden sinds het begin van de 20e eeuw. De Bilt is vandaag uitgekomen op 204 zonuren, waarmee 2014 met 203 uren zonneschijn van de troon is gestoten. In Berkel-Enschot staat de teller op dit moment op 202 uur en daarmee heeft de zon al meer geschenen dan in het hele winterseizoen (december, januari en februari), want dat bleef steken op 194 uren.

Voor Berkel-Enschot is het overigens op dit moment nog geen maandrecord. Daarvoor moet de zon de komende week nog minstens 20 uur schijnen en het ziet er naar uit dat dit gaat gebeuren. Het record staat namelijk op 222 zonuren uit 2003. Die zon zorgde er wel voor dat Midden-Brabant de eerste warme dag kon noteren. Op maandag steeg het kwik in Tilburg namelijk naar 20,4°C en sindsdien is het niet meer onder de 20 graden geweest. Met andere woorden: vier warme dagen achtereen. Wat een begin van de astronomische lente die op de 20e van start ging. De laatste keer dat we een warme dag hadden was op 27 september jl. toen Berkel-Enschot 20,5°C noteerde. Ook op een enkel KNMI-station zagen ze de 20 graden passeren. Dat vond overigens alleen plaats afgelopen dinsdag met in Westdorpe 20,1°C en in Eelde 20,0°C. In De Bilt werd het 19,6°C en daarmee werd het officieel de warmste 22e maart ooit gemeten sinds 1901. Het vorige record stamt uit 2012 toen het daar 19,2°C werd.

Maar daar staat tegenover dat de nachten deze week koud verliepen met vrijwel elke keer lichte vorst. Zo zakte het kwik afgelopen maandag tot -2,6°C in Tilburg tot -3,9°C in Woensdrecht. Ook vanochtend had het licht gevroren, maar de zon warmde snel alles weer op. Op het einde van de middag zagen we wat kleine stapelwolkjes binnenschuiven, maar veel stelde het niet voor. Inmiddels zijn alle wolken verdwenen en gaat het afkoelen tot een graad of 3 morgenochtend.

De vrijdag begint en eindigt met de zon, zoals zo vaak deze maand. Daarbij laat de thermometer een waarde zien van zo’n 17 graden. Inmiddels zijn we in een noordoostelijke stroming terecht gekomen en dat houden we tot midden volgende week. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt hiervoor. Deze blijft daar vervolgens het hele weekeinde hangen, waardoor het zonnige en droge weer aanhoudt.

Op zondag zouden we wat wolkjes kunnen zien, maar voor de rest is het vrijwel onbewolkt. Met temperaturen van 18 graden op zaterdag en 17 op zondag is het gewoon een heerlijk weekeinde. Bij dit alles staat er een matige wind, kracht 3. Na het weekeinde krijgen we te maken met een kou-inval die vanaf dinsdag inzet. Is het op maandag nog een graad of 17 op donderdag halen we zelfs de 10 graden niet meer. Daarbij neemt de bewolking in de loop van de week ook steeds meer toe en ook de kans op neerslag. In combinatie met de steeds lager wordende temperaturen krijgt de neerslag ook steeds meer een winters karakter. We noemen dat in deze tijd van het jaar maartse buien en daar kan hagel en natte sneeuw bij zitten. Een enkel weermodel geeft voor vrijdag 1 april zelfs een sneeuwdek aan van een aantal centimeters. Zo koud zou het dus kunnen worden. Of dit een grap is zullen we de komende week zien.

Mobiele versie afsluiten