Site pictogram Tilburgers.nl

Aanhoudend rustig en zacht najaarsweer

Hierbij de weersverwachting voor de komende week: aanhoudend rustig en zacht najaarsweer. Op maandag begint de dag met mist gevolgd door een afwisseling van zon en wolken. Bij dit alles wordt het een graad of 19. Dinsdag begint ook nevelig gevolgd door iets meer bewolking waaruit een druppel kan vallen. Met 20 graden wordt het iets zachter. Woensdag ziet er prachtig uit: zon en wolken wisselen elkaar af en het wordt nog iets warmer tot 21 graden. Daarna beginnen er wat kreuken te komen in het nazomerweer. Op donderdag zien we al meer bewolking met kans op wat lichte regen. Vrijdag ziet er nog droog uit, maar in het weekeinde is de nazomer voorbij en wordt het wisselvallig bij temperaturen die op normaal niveau komen te liggen voor eind september.

Rustig en aangenaam najaarsweer. Dat kunnen we het weer van de afgelopen week bestempelen. Alleen op maandag hadden we last van buien en voor de rest van de dagen was het overwegend droog en liet de zon zich regelmatig zien. Soms was het zelfs zo rustig dat enkele ochtenden met mist begonnen en je prachtige foto’s kon maken van de zonsopkomst. Dat gebeurde afgelopen dinsdag en in dit weekeinde.

Doordat de wind naar het zuiden draaide werd er tevens zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen overdag op gemiddeld 19 graden kwamen te liggen. Het enige nadeel is dat de nachten koud werden met bijna zelfs vorst aan de grond. Het koudst was het vorige week zondag en gisterochtend toen het op 10 cm hoogte respectievelijk 0,6°C en 0,8°C werd in onze regio. Ook afgelopen nacht was het weer fris. Er ontstond dichte mist en het kwik zakte naar een graad of 5 in Tilburg. Aan de grond lag de temperatuur tussen de 1 en 2 graden.

De mist loste snel op en meteen werd het helder en scheen de zon volop. Om 13.30 uur was het al 20 graden in Berkel-Enschot en daar komt de komende uren nog een graadje bij. Het is gewoon heerlijk weer, wat we allemaal te danken hebben een hogedrukgebied. Inmiddels bevindt deze zich boven het noordoosten van Europa. Depressies bij IJsland en Groenland proberen het hogedrukgebied te verdrijven, maar dat lukt de komende week niet.

Pas in het weekeinde zien we dat gebeuren. Dus dat betekent voor de gehele week: aanhoudend rustig nazomerweer. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Af en toe komen we namelijk op de rand te zitten van het hogedrukgebied, waardoor kleine storingen optreden. Deze bestaat uit meer bewolking, waaruit het af en toe wat spettert.

Op deze zondag is dat niet geval. De zon schijnt volop en vanavond is het nog steeds helder. Meteen gaan er in de nacht weer mistbanken ontstaan en deze laten het kwik dalen tot een graad of 8.

Na een nevelige start krijgen we op maandag in eerste instantie met zonnig weer te maken. In de middag echter komen wolkenvelden opzetten als gevolg van een storing, maar het blijft droog. De temperatuur loopt op naar 19 graden en bij een zwakke oostenwind voelt het in de zon lekker warm aan. In de avond en nacht lossen de wolkenvelden grotendeels op en komen de mistbanken weer om de hoek kijken.

Omdat we last blijven houden van storingen kan de mist op dinsdag overgaan in laaghangende bewolking en daar kan een druppel uitvallen. De zon probeert al het grijs weg te branden en als dat lukt kan het nog zo’n 20 graden worden. Op woensdag is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af en zien we op de thermometer 21 graden verschijnen. Op het einde van de dag neemt de bewolking toe door de komst van een nieuwe storing, maar het blijft nog droog.

Op donderdag zou dat wel eens anders kunnen zijn omdat het hogedrukgebied in kracht gaat afnemen. Dan kan er wat lichte regen of motregen vallen en wordt het een sombere dag ondanks dat het nog 19 graden gaat worden. Maar zeker is dit nog niet. In het weekeinde krijgen we een serieuze weersomslag, waarbij we onder invloed komen van een depressie die ons regen en buien brengt.

De vrijdag is een overgangsdag. We starten dan met zon en wolken gevolgd door steeds meer bewolking. Overdag blijft het droog, maar misschien dat in de avond al de eerste neerslag gaat vallen als de depressie eerder arriveert.

Voorafgaand aan die neerslag wordt het iets warmer en kan het nog zo’n 20 graden worden. In het weekeinde halen we dat niet meer en zakt de temperatuur naar 17 tot 18 graden, waarmee september gaat afsluiten.

Mobiele versie afsluiten