De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend warm met zo’n 18 graden daarbij elke dag kans op regen- en onweersbuien. Maandag is het nog een graad of 21 en op alle andere dagen is het 18 graden. De eerste buien gaan maandagavond vallen en dat houden we tot en met donderdag. Tussendoor zijn er ook opklaringen en droge momenten. Pas op vrijdag krijgen we weer eens een droge dag voorgeschoteld en dat houden we tot in het weekeinde.
Het waren bijltjesdagen dit weekeinde, want het ene na het andere warmterecord sneuvelde zowel gisteren als vandaag. Op zaterdag werd de warmste 7e april ooit gemeten. In Arcen werd het namelijk 24,3°C, waarmee het oude record van Ell met 23,8°C uit 2014 werd gebroken. En op deze zondagmiddag werd rond half drie in Eindhoven de grens van warmste 8e april ooit gemeten overschreden. Daar ging men toen over de 23,5°C die in 1969 werd gemeten in Soesterberg.
Inmiddels staat de hoogste maximumtemperatuur in Eindhoven op 24,8°C en misschien komt daar nog wat tienden bij. Rondom Tilburg is het ook zeer warm met in Berkel-Enschot al kwikstanden van meer dan 25 graden. Gilze-Rijen blijft wat achter met 23,1°C, maar neemt niet weg dat ook hier de records sneuvelden.
Je kunt gerust spreken van een superweekeinde, want het weerbeeld mag er ook wezen. Er was op beiden dagen namelijk sprake van heel veel zonneschijn afgewisseld met wat hoge sluierbewolking en dat allemaal zonder neerslag. Deze zondag is wel de mooiste lentedag, want naast dat het de warmste is geworden stond er ook weinig wind. En dat was op zaterdag wel anders. In onze regio dus temperaturen van 23 tot 25 graden.
De laatste keer dat het zo warm was, gebeurde op de recordwarme 16e oktober toen eveneens vele dagrecords aan gort gingen. Gilze-Rijen, Tilburg, Berkel-Enschot en Eindhoven noteerden toen allemaal zomerse waarden van 25 graden! Om 15.50 uur was het hier in Berkel-Enschot ook zo ver en konden we voor het eerst in de historie voor 8 april een zomerse dag noteren.
Ongelooflijk! Oorzaak van die extreme warmte is een hogedrukgebied boven Rusland en een reeks lagedrukgebieden ten westen van ons. Deze stuwen als het ware de warmte vanaf Spanje onze richting op. De sluierwolken geven echter aan dat er een lagedrukgebied in de buurt is en dat gaan we na het weekeinde merken.
Je ziet de barometers nu ook dalen en dat komt omdat langzaam een depressie over onze regio schuift. Hierin zit veel vochtige lucht en dat zullen we de komende nacht al zien. Tot in de avond zullen we de zon nog uitbundig zien schijnen. Maar in de nacht krijgen we te maken met nevel en mist die overgaat in laaghangende bewolking. Het kwik zakt daarbij naar een graad of 9.
De maandag begint dan ook grijs, maar al snel komt de zon erdoor. Wat we dan overhouden is een afwisseling van zon en wolken die de temperatuur laat oplopen naar zo’n 21 graden. In de loop van de dag wordt de atmosfeer onstabiel en gaan er zich buien ontwikkelen die in de avond overtrekken.
Na een warme nacht van 11 graden begint de dinsdag nog met aardig weer. Tussen de wolken door zien we de zon en is het nog droog. Maar in de loop van de dag krijgen we te maken met buien die via zuidoost naar noordwest trekken. Tegen de avond is het alweer droog en verschijnen er opklaringen. Met 18 graden is het minder warm, maar nog steeds veel te zacht voor de tijd van het jaar.
Deze temperaturen houden we voor de rest van de week en wellicht dat op zondag de 20 graden weer in zicht komt. De nachttemperaturen komen zo tussen 7 en 8 graden te liggen en dat is eveneens nog veel te zacht, want 5 graden is normaal.
Op woensdag en donderdag krijgen we de rekening gepresenteerd van de warmte van dit weekeinde. Regen- en onweersbuien maken dan de dienst uit met tussendoor opklaringen.
Maar een echte afkoeling zal dat dus niet geven. Vanaf vrijdag krijgen we tot in het weekeinde een paar mooie voorjaarsdagen, waarbij het overwegend droog blijft en we de zon regelmatig zullen zien. De lente is nu echt begonnen.