Site pictogram Tilburgers.nl

Aanhoudend wisselvallig en record-zacht op dinsdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend wisselvallig en (record)zacht op dinsdag. Depressies bepalen nog steeds de weerkaarten en dat houden tot en met de kerstdagen met ….. mogelijk een Kerststorm. En dat betekent dat de wisselvalligheid aanhoudt en ook dat het zacht blijft.

Maandag begint nog droog, maar in de loop van de dag gaat het regenen bij een graad of 10. Dinsdag geeft hetzelfde weerbeeld, alleen valt de neerslag dan wat later. Maar wat vooral zal opvallen is dat het zeer zacht wordt met 14 tot plaatselijk 16 graden! Wel is het de hele dag bewolkt en neemt de wind toe.

Op woensdag breekt de bewolking en wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het de hele dag droog. Met zo’n 9 graden is het wel ineens een stuk frisser. Vanaf donderdag is het mooie en rustige weer alweer voorbij, want dan keert de regen terug die in de loop van de dag gaat vallen en tot en met vrijdag aanhoudt.

Wat een onstuimige week hebben we achter de rug en het hoogtepunt kregen we vanochtend. Terwijl het in onze regio tamelijk rustig was, met maximaal windkracht 5 en windstoten tot 53 km/u, brak op de Waddeneilanden een zuidwesterstorm los met zeer zware windstoten.

Op Vlieland werd een uur lang windkracht 9 gemeten en dan spreken we van een officiële storm, de eerste van de winter. Daarbij werden windstoten gemeten tot 101 km/u. De laatste keer dat we een storm voor onze kiezen kregen was in de zomer. Op 10 augustus noteerde IJmuiden de elfde zomerstorm van deze eeuw met windstoten tot 104 km/u. Bomen vielen om, waarbij toen een dode viel. Inmiddels is de huidige storm voorbij en ligt nu boven Denemarken waar het alle hens aan dek is.

De barometers schoten de afgelopen dagen alle kanten op en dat komt omdat de ene na de andere depressie ons passeerde. Afgelopen vrijdag trok een kern van zo’n depressie precies over Zeeland en Brabant, waardoor we de laagste luchtdruk in twee jaar konden noteren. De barometer daalde namelijk in onze provincie tot 971 hPa en in Zeeland was het nog lager. De laatste keer dat dit gebeurde was op 10 december 2017. Tja, en dat was spectaculair omdat de depressie toen uit winterse neerslag bestond. Het sneeuwde volop, waarbij op de Veluwe een sneeuwdek ontstond van 26 cm. Een dag later viel de sneeuw op enkele plaatsen met bakken uit de lucht. Hierdoor groeide het sneeuwdek in Hoog-Soeren tot 44 cm! In Berkel-Enschot werd het maximum in de avond bereikt met 11 cm.

Die luchtdrukstand van afgelopen vrijdag betekende overigens wel dat voor vrijwel alle weerstations een nieuw dagrecord werd gevestigd, want op 13 december is er sinds 1901 nog nooit zo’n lage luchtdruk gemeten. Vlissingen had de laagste met 969,7 hPa, waardoor het record van 973,0 hPa van Leeuwarden uit 1966 werd gebroken. Terug naar deze zondag, waarbij de wind is uitgeraasd en met veel zonneschijn is begonnen. Dit houden we tot in de middag. Dan zien we wat stapelwolken verschijnen. Maar het blijft droog bij een temperatuur van zo’n 10 graden. In de avond en nachten houden we dit weerbeeld, waarbij de wolken vervangen worden door hoge bewolking en het kwik wegzakt naar een graad of 5.

De hoge bewolking is een voorbode van een neerslaggebied dat ons in de loop van maandag gaat passeren. De bewolking neemt verder toe en uiteindelijk gaat het regenen. Bij dit alles staat er een zwak tot matige wind uit het zuiden. Met die zuidelijk wind wordt zachte lucht aangevoerd, waardoor het opnieuw 10 graden zal worden. Oorzaak is een depressie voor de kust van Noorwegen die zich heeft uitgebreid tot over Portugal en Spanje. Hierdoor komt bij ons een zuidelijke stroming op gang met aanvoer van warme lucht.

Op dinsdag breidt de depressie zich nog verder uit tot over het noorden van Afrika. Met een aantrekkende wind wordt dan nog meer zachte lucht onze kant opgestuwd. De thermometer zal dan 14 en plaatselijk 15 á 16 graden aanwijzen. Misschien dat het zelfs tot een nieuw warmterecord kan komen, want dat staat voor 17 december in De Bilt op 15,3°C uit 2015. Met die warme lucht komt ook bewolking en later regen mee, maar deze valt pas op het einde van de middag en avond.

Op woensdag zitten we in een overgangsfase voor de nadering van een volgende depressie die in de loop van donderdag ons een bezoek brengt. Woensdag wordt dan ook de beste dag van de week. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog, maar het wordt met 9 graden wel een stuk frisser.

De depressie ligt op donderdag nog voor de kust van Ierland, maar de neerslaggebieden bereiken ons al in de middag. Vrijdag trekt een regenzone over en wordt het een kletsnatte dag. Het is het begin van een wisselvallige periode dat tot en met de kerstdagen aanhoudt. Buien en regen bepalen dan het weerbeeld, maar tussendoor zijn er ook droge momenten. Het blijft daarbij zacht met eerst nog zo’n 11 graden en later 8 tot 9 graden. Op 24 december wordt het interessant als boven Engeland een stormdepressie komt te liggen die in de loop van eerste Kerstdag naar de Noordzee trekt. En dat zou wel eens kunnen leiden tot een Kerststorm.

Mobiele versie afsluiten