Site pictogram Tilburgers.nl

Aanhoudend wisselvallig en zacht

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend wisselvallig en zacht. Maandagochtend kan het nog nat zijn, maar snel wordt het droog. Ondanks dat we de zon niet zullen zien stijgt het kwik nog naar 20 graden. Vanaf dinsdag zitten we op temperaturen tussen de 17 en 18 graden en dat houden we de hele week. Het blijft dus warm voor de tijd van het jaar. Pas in het weekeinde beginnen de temperaturen te dalen.

Met die zachte lucht worden ook buien aangevoerd. En dat betekent dat we elke dag de paraplu bij de hand moeten houden. Vooral als restanten van ex-hurricane Melissa in de loop van woensdag ons passeren. Vanaf donderdag zien we tussen de buien door ook af en toe de zon.

Op deze zondag stroomt met een zuidelijke stroming warme lucht vanuit Frankrijk onze regio binnen. Daar werd het gisteren op enkele plaatsen tropisch met 30 graden. Zo warm zal het echter bij ons niet worden. Dat komt omdat de warme lucht een lange weg moet afleggen, waardoor het onderweg afkoelt.

Maar met 23 tot 24 graden mogen we niet mopperen en wordt het de eerste en waarschijnlijk enige warme dag van oktober. Als de zon goed zijn best doet zou de 25 graden wel eens kunnen worden aangetikt. Voor De Bilt wordt het in ieder geval de 99e warme dag van minstens 20 graden dit jaar. Rondom Tilburg wordt het de 123e warme dag en misschien wel de 54e zomerse dag. De aanvoer van deze zachte lucht kwam in de loop van vrijdag al op gang, waarbij de hoogste temperatuur pas laat op de avond werd bereikt: net voor middernacht werd het in Berkel-Enschot 17,0°C.

Zaterdag was een bewolkte dag, maar bleef het wel droog, terwijl in het midden en noorden van het land regenachtig was. Het enige wat we daarvan meekregen was de bewolking, waardoor het een sombere dag werd. Desondanks kon het kwik, door de warme lucht, nog oplopen naar 17,5°C.

Vandaag komen daar dus een flink aantal graden bij. Het zal niet de warmste 13e oktober ooit worden, want dat vond vorig jaar plaats. Toen werd op vrijwel alle weerstations warmterecords gebroken met op veel plaatsen zomerse temperaturen van minstens 25 graden. Het Limburgse Ell had de hoogste kwikstand met 28,1°C en De Bilt had met 26,3°C nog nooit zo’n hoge temperatuur zo laat in het jaar gemeten. De warmte van vandaag is echter voorafgegaan met buien die in de loop van de ochtend overtrokken. Veel stelde het niet voor, want al snel volgde opklaringen en werd het droog. De droge perioden houden we de hele middag en dat betekent een ideaal moment om naar buiten te gaan. En ga er maar van genieten, want in de avond neemt de bewolking toe en gaan er buien vallen die met een klap onweer en windstoten gepaard kunnen gaan. In de nacht gaan de buien over in regen en begint het af te koelen tot een graad of 11.

De maandag begint nog met wat regen, maar in de loop van de ochtend wordt het droog. De zon hoeven we niet te verwachten en bij dit alles wordt het toch nog zo’n 20 graden. We blijven dus in de zachte lucht en dat houden we de hele week. Een depressie bij IJsland zorgt daarvoor. Deze ligt op maandag nog bij Groenland, waardoor de wind nog even uit het oosten komt met aanvoer van warme lucht.

Vervolgens schuift de depressie richting Ierland waar het donderdag aankomt. Dat betekent dat de wind op dinsdag gaat draaien naar het zuidwesten en vanaf woensdag naar het zuiden. Hierdoor stroomt, net als op deze zondag, warme lucht vanuit Frankrijk binnen. De temperaturen komen dan ook boven normaal uit met 17 tot 18 graden tot het einde van de week. In het weekeinde verhuist de depressie verder naar Noorwegen en dan wordt er koelere lucht aangevoerd en zakt het kwik naar een graad of 15 of zelfs nog wat lager. De temperaturen voor deze week zijn dan ook het enige positieve, want het blijft wisselvallig met elke dag buien met soms veel wind. Vooral op woensdag is dat het geval als we te maken krijgen met restanten van ex-hurricane Melissa. Tussendoor zijn er ook droge momenten, waarbij we vanaf donderdag de zon regelmatig zullen zien.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten