De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend zacht en grijs. Vanaf vrijdag kouder. De temperaturen zijn in het begin van de week nog hoog met 12 graden op maandag en een graad of 14 op dinsdag en woensdag.
Daarna beginnen de temperaturen te zakken tot onder de 10 graden vanaf vrijdag. De nachten worden dan ook koud en gaan richting het vriespunt. Voor wat betreft het weerbeeld wordt het een meest bewolkte week, waaruit soms wat neerslag uitvalt. Dat laatste gebeurt op maandagochtend en in de loop van donderdag. Woensdag wordt de beste dag van de weel als de zon door al het grijze weer weet door te breken.
Gisteren ging het volgende warmterecord eraan. Landelijk werd namelijk de warmste 14e november ooit gemeten. In het Limburgse Ell liep de temperatuur op naar 16,2°C, waardoor uit het oude record uit 2009, met 16,0°C, werd gebroken. Ook in onze regio sneuvelde het datumrecord. Gilze-Rijen en Berkel-Enschot noteerde respectievelijk 15,2°C en 15,7°C en dat was genoeg nog om de oude records uit 2009 van die stations met 14,8°C en 15,0°C te kraken.
Officieel is het net geen dag-warmterecord geworden omdat in De Bilt het kwik bleef steken op 14,7°C. In 1994 werd het daar iets zachter met 14,8°C. Maar De Bilt noteerde wel een ander record. Want nog nooit is de maximumtemperatuur zolang onder de 10 graden geweest. Vanaf 1 april kwam het kwik daar overdag in de dubbele cijfers terecht en is daar sindsdien niet meer onder gekomen.
Ofwel een reeks van 229 aaneengesloten dagen van minstens 10 graden. Het vorige record stamt uit 2011 van 27 maart tot en met 9 november met 227 dagen. De komende dagen wordt het record verder aangescherpt tot eind deze week. Maar dan is het gedaan en wordt het een stuk kouder.
Zover is het nog lang niet en kunnen we misschien vandaag zelfs het volgende datumrecord registreren. Dat staat voor 15 november op 17,3°C uit 1948 in Maastricht en voor De Bilt is dat 15,7°C uit 2006. Voor De Bilt bleef de temperatuur vandaag steken op 15,6°C, maar voor het landelijk record is het spannend. Maastricht stond namelijk om 14:00 uur op 17,2°C. In Berkel-Enschot staat het record op 15,9°C uit 2006 en dat is aan het begin van de middag geëvenaard. Geen record dus in onze regio. De aanvoer van deze zeer zachte lucht houdt net zolang aan totdat het koufront ons gaat passeren en dat gebeurt de komende uren. Daar vooruit kan het in Limburg dus nog 17 tot 18 graden worden.
Dat het weer verandert zien we aan de barometer die met een vrije val bezig is. Vanochtend zagen we de zon nog even, daarna werd het bewolkt gevolgd door regen aan het begin van de middag. Meteen zullen een reeks fikse buien ons passeren die met onweer, hagel en zware windstoten gepaard kunnen gaan. Daarbij kan in totaal zo’n 10 mm vallen Dat komt omdat hoog in de atmosfeer de temperatuur -27 graden is en aangezien het aan de grond 15 tot 16 graden is het verschil meer dan 40 graden. En dan gaat de atmosfeer reageren door middel van stevige buien. Oorzaak is een depressie boven Schotland die zich tot over het midden van Frankrijk heeft uitgebreid. Daar achter zit koude lucht en die stroomt morgen binnen.
Op maandag is de depressie verder doorgeschoven naar de kust van Noorwegen en dat komt doordat vanuit het zuiden een hogedrukgebied onze kant op komt. Er valt in de ochtend dan nog een enkele bui, maar daarna wordt het droog bij een graad of 12.
Op dinsdag en woensdag wordt het met 14 graden iets zachter. De wind draait naar het zuidwesten en later naar het zuiden. Daarbij wordt niet alleen warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. Dat betekent vooral op dinsdag veel bewolking, waaruit nauwelijks neerslag valt. Woensdag wordt de beste dag omdat de zon zich veel meer laat zien en dan met name in de ochtenduren. Later op de dag verschijnen er stapelwolken, maar blijft het droog.
Op donderdag breidt een Scandinavische depressie zich nog net uit tot over onze regio. Dat betekent dat het in de loop van de dag gaat regenen en warmer dan een graad of 11 zal het niet worden. Tevens neemt de wind flink toe en wordt het herfstachtig en kil. Vrijdag daarentegen is het rustig als we profiteren van een hogedrukgebied boven Europa. Ondertussen zijn we wel in koude lucht terechtgekomen en moeten we het met maximaal 7 graden doen. Ook de nachten worden koud en gaan richting het vriespunt. Het weekeinde ziet er wisselvallig uit, waarbij we een mix krijgen van buien en opklaringen. Met 9 graden zitten we dan op normale waarden voor de tijd van het jaar.