Aanhoudend zacht met op maandag regen

De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend zacht met op maandag regen. Vanaf dinsdag droog en steeds meer zonneschijn wat de rest van de week aanhoudt. Maandag begint regenachtig als een neerslaggebied overtrekt. In de loop van de dag wordt het droog, maar de bewolking blijft en daarbij wordt het zo’n 13 graden.

Vanaf dinsdag zijn we van alle onstuimigheid en nattigheid af als we onder invloed komen van een hogedrukgebied. De zon laat zich meer zien en de wind neemt sterk af. Hierdoor kunnen de nachten en ochtend vanaf donderdag met mist en nevel beginnen. Daarbij kan het soms lang duren voordat de zon al dat grijs heeft weggebrand.

Als Sinterklaas in het weekeinde ons land bezoekt heeft hij geen Spaanse warmte bij, maar kou. Want in het weekeinde is het nog maar een graad of 10 en vanaf volgende week zitten we er de hele week onder. Daarbij gaat het ook nog eens licht vriezen.

De eerste tien dagen van november zitten erop en deze heeft ons veel zon gebracht, maar soms ook wat regen, maar grote hoeveelheden zijn niet gevallen. Daarnaast lag de gemiddelde temperatuur, zowel overdag als in de nacht, boven normaal en is het dus een zacht begin van de slachtmaand. Uitschieter was natuurlijk de knotsgekke 6e november die het kwik tot boven de 20 graden liet stijgen.

Voor onze regio was dat de 153e warme dag van 2018. Het zal de laatste zijn van dit jaar, want gevoelig koudere lucht is in aantocht en dat gebeurt als Sinterklaas in ons land is gearriveerd. Tot die tijd blijven we in de zachte lucht met temperaturen van rond de 13 graden in plaats van de 10 die normaal is voor de tweede week van november. En van vorst in de nacht is geen sprake.

In dit weekeinde kregen we te maken onstuimig herfstweer. De wind trok aan en op veel plaatsen viel regen. Met name in een strook van West-Brabant tot en met Flevoland. Zo viel er in Woensdrecht zo’n 20 mm en in Herwijnen 15.

Deze neerslaghoeveelheden werden vooral afgelopen nacht opgevangen. Het midden van Brabant kreeg alleen in de middag met regen te maken, maar voor de rest van de zaterdag wat het overwegend droog. En bij dit alles werd het een graad of 13. Vanochtend was het ook nog steeds droog en zagen we de zon zelfs nog even schijnen. Maar dat duurde niet lang. Op het einde van de ochtend nam de bewolking verder toe en daaruit zal het de komende uren gaan regenen.

Zodra de regen voorbij zijn we er nog niet vanaf, want dan gaan er buien vallen die stevig kunnen uitpakken. In het westen van het land kan daar hagel en onweer bijzitten en misschien dat wij daar nog een donderklap van krijgen. Tussendoor zijn er opklaringen. Het wordt niet koud, want het kwik laat een waarde zien van 14 graden. Maar het is wel onstuimig door de matige tot vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind. In de loop van de avond sterven de buien uit. In de nacht echter krijgen we te maken met een nieuw neerslaggebied dat over onze regio zal trekken.

De maandag begint dan ook nat met perioden met regen. In de loop van de middag wordt het droog, maar de zon zullen we door alle bewolking niet meer zien. Oorzaak van alle nattigheid en de stevige wind, van zowel dit weekeinde als voor maandag, heeft te maken met een depressie voor de kust van Ierland die zich heeft uitgestrekt tot over Spanje.

Ondertussen zien we boven Rusland een krachtig hogedrukgebied liggen die voor de komende tien dagen een grote rol zal gaan spelen. Deze duwt namelijk de depressie verder de Atlantische Oceaan op, waardoor de neerslagkansen snel afnemen. Dat zien we dinsdag al gebeuren.

Op dinsdagochtend kan er nog een verdwaalde bui vallen, maar dat is het dan ook voor de rest van de week. De zon neemt namelijk de regie over en deze laat zich dan regelmatig zien. Op donderdag zijn we helemaal onder invloed gekomen van het Russisch hogedrukgebied.

De wolken verdwijnen steeds meer en de wind neemt sterk af. Dat geldt ook voor de nachten, waardoor het kan afkoelen tot zo’n 4 graden. Tevens begint op grote schaal mist en nevel te ontstaan en die kan in de ochtend wel eens moeilijk te verdrijven zijn. De zon probeert al dat grijs wel weg te branden, maar wanneer dat lukt is niet te zeggen.

Dit weerbeeld houden we tot in het weekeinde. Vervolgens trekt het hogedrukgebied in het weekeinde richting Scandinavië. Hierdoor draait de wind naar het oosten en dat betekent aanvoer van droge, maar ook koude lucht. In het weekeinde zitten we op de normale waarden van 10 graden, maar de dagen erna halen we dat niet meer en gaat het in de nacht licht vriezen. Inmiddels zijn Sint en Piet dan in het land en die nemen dus geen Spaanse warmte mee, maar kou.

Geef een reactie