De weersverwachting voor de komende week: geleidelijk iets minder warm en minder zonnig. Op maandag en dinsdag is het nog stralend weer en kan het kwik op maandag nog de 30 graden aantikken. Op dinsdag zullen we dat niet meer halen en de dagen erna daalt de temperaturen naar 25 tot 26 graden. Oorzaak is de draaiing van de wind naar naar het noorden tot noordwesten, waarmee minder warme lucht wordt aangevoerd.
In de loop van woensdag zien we wat sluierbewolking en op donderdag en vrijdag zijn dat stapelwolken. Daaruit kan een plaatselijke (onweers)bui vallen. In het weekeinde keert het zonnige weer terug en meteen ook de hogere temperaturen die op zondag richting de 30 graden gaan.
Wat beleven we toch een zeer warme periode en dat gebeurt al vanaf april. Die maand kwam op een gedeelde derde plaats van warmste aprilmaanden ooit. Daarna volgde mei die de warmst ooit werd sinds 1706. Zojuist hebben we juni achter de rug en deze komt op de zesde plek van warmste junimaanden ooit.
Overigens werd de allerwarmste junimaand vorig jaar gerealiseerd. Juni 2018 was niet alleen heel warm, maar ook droog met landelijk gemiddeld 29 mm. Daarmee werd het de droogste juni sinds 1962 toen er gemiddeld 21 mm viel. Brabant en Zeeland waren de droogste plaatsen (1 tot 2 mm) en het noordoosten was het natst met 56 mm.
Op het nippertje haalde Tilburg en omstreken in juni nog net een hittegolf binnen. Sinds 26 juni werd het namelijk elke dag zomers met temperaturen van minstens 25 graden, waarvan de laatste drie dagen tropische verliepen met 30 graden. De regionale hittegolf is dan een feit. Zoals de weerkaarten er nu voor liggen zal deze hittegolf, waarbij het elke dag minstens 25 graden is, nog minstens twee weken aanhouden.
Het weerbeeld zal echter wel wat veranderen. Hadden we de afgelopen dagen alleen maar zonneschijn met vrijwel een onbewolkte hemel, vanaf woensdag komt daar verandering in. Dan komt er wat sluierwolken binnendrijven en vanaf donderdag zijn dat stapelwolken.
Maar vanaf deze zondag tot en met dinsdag speelt de zon de hoofdrol en is het vrijwel wolkeloos. Met een oostelijke tot noordoostelijk stroming wordt zeer droge lucht aangevoerd, waardoor wolken geen kans krijgen om zich te vormen. De temperaturen varen daar wel bij. Op deze zondag zouden we voor de vierde achtereenvolgende dag de 30 graden kunnen passeren. Wel staat er behoorlijk veel wind die voor wat afkoeling zorgt en het best aangenaam maakt. Daar zorgen ook de nachten voor die de hele komende week op zo’n 14 graden komen te liggen.
Op maandag en dinsdag blijft het aanhoudend zonnig en droog. Wat er wel verandert is de wind, want die draait van oost naar noordoost. Dit heeft gevolgen voor de temperatuur. Op maandag zou nog net de tropische grens gehaald kunnen worden omdat we dan nog met een oostenwind zitten, maar zodra deze de noordoosthoek opzoekt halen we dat niet meer.
Op dinsdag is dat zeker het geval en op woensdag draait de wind zelfs naar het noorden. Dat komt omdat het hogedrukgebied zich helemaal terugtrekt naar de Atlantische Oceaan. Vanuit Rusland proberen depressies meteen de aanval in te zetten, maar lukt niet echt. Wij komen dan een aantal dagen in een soort niemandsland terecht met daarin een noord tot noordwestelijke stroming.
Het weerbeeld bestaat dan uit een afwisseling van zon en wolken en daaruit kan op donderdag en vrijdag plaatselijk een (onweers)bui vallen. Met 25 tot 26 graden blijft het echter aanhoudend zomers warm. Vanaf vrijdag zet het hogedrukgebied weer koers naar onze regio. Daardoor meer zon en de temperaturen gaan weer omhoog. Daarbij kan het in weekeinde opnieuw 30 graden worden.
Vanaf vrijdag de 13e zien we serieuze neerslag onze kant opkomen. Maar dat is nog veel te ver weg en kan er nog van alles gebeuren. In ieder geval houdt het warme en droge zomerweer nog lang aan.