Site pictogram Tilburgers.nl

Aankoop parkeergarage Emmapassage. “Bedrag van €8,4 miljoen niet te verantwoorden.” volgens raad

Vastgoedreus Wereldhave heeft in 2015 en 2016 een slordige €50 miljoen uitgegeven in Tilburg voor de aankoop van de Emmapassage met parkeergarage, de panden van Hema en de voormalige V&D en de winkels aan het Pieter Vreedeplein. Bioscoop Pathé werd in die periode verkocht aan Pathé zelf.

De bedoeling van Wereldhave is, om samen met de gemeente Tilburg het winkelgebied op te knappen, een plan te ontwikkelen voor de bouw van woningen in twee woontorens om die door te verkopen aan een volgende ontwikkelaar. En er was nog iets met de parkeergarage Emmapassage. Deze is sinds 2015 van Wereldhave, welke hier ‘nog iets over wilde afspreken’, maar wat dat zou moeten zijn was voorheen in het najaar van 2017 nog niet helder.

Drie maanden later is dit zeer helder, het ‘haakje’ waar nog ‘een oogje’ voor gezocht moest worden blijkt €8,4 miljoen te kosten, want dat is het bedrag dat Wereldhave wil hebben van de gemeente Tilburg voor de Parkeergarage Emmapassage. Dit pand, dat gebouwd is in 1992 en altijd gehuurd is geweest door de gemeente, heeft op dit moment een boekwaarde van €880.000,-.

De raadscommissie Vestigingsklimaat had er maandag 15 januari 2018 weinig goede woorden voor over. Eén van de pijnpunten zit in de argumentatie voor de aankoop van de Emma-parkeergarage door de gemeente:

Link naar het jaarverslag 2016 van Wereldhave. (Engelstalig)

Met andere woorden: Wereldhave heeft geld nodig om haar belofte aan de gemeente Tilburg na te komen en het westelijke deel van de Emmapassage op te knappen. Dit geld wil de vastgoedmultinational vergaren door de verkoop van de parkeergarage Emmapassage.

Om deze te kunnen verkopen moet de gemeente eerst het huurcontract opzeggen en vervolgens de garage kopen. Moet, want het verkopen van een parkeergarage waar een huurder in zit (de gemeente) is moeilijk en levert misschien niet genoeg op. En als de gemeente graag wil dat de Emmapassage helemaal wordt opgeknapt en niet half, zal zij over de brug moeten komen met het geëiste bedrag.

€8,4 miljoen. “Dan riekt dat wel wat naar chantage” vond Auke Blaauwbroek, raadslid voor de PvdA. “Dat komt verkeerd binnen. Alsof Wereldhave zelf geen belang erbij heeft dat de ontwikkeling van de Emmapassage slaagt.” vond Paulus Oerlemans (GroenLinks). “Hoe zit het met de afspraken met Wereldhave?” De kritiek kwam niet alleen van de oppositie, maar ook van coalitiepartijen D66 en GroenLinks. Ook het feit dat het College een paar maanden geleden nog geen noodzaak zag om te investeren in parkeergelegenheid, omdat dit ruim voldoende zou zijn, en nu aan de raad om €8,4 miljoen vraagt voor een oude parkeergarage, wekt verbazing, onder andere bij de VVD.

Verder ontbreken er cijfers over de exploitatie van de parkeergarage Emmapassage en een degelijke financiële onderbouwing, volgens onder andere Lokaal Tilburg en D66. “Gebrek aan gezond verstand” luidde één van de verwijten van de LST.

Wethouder Erik de Ridder (CDA) had veel tekst en uitleg nodig om het voorstel te verdedigen. “Het belangrijkste risico is het verlies van momentum en van flow, het risico om op een moment een verkeerde keuze te maken. […].” In oktober 2017 stond dit ‘haakje’ al in de plannen en heeft de raad ermee ingestemd om extra middelen vrij te maken en dat de kwestie parkeergarage nog uitgewerkt moest worden. Zo betoogde de wethouder. “Toen hebben we al gezegd dat we niet willen blijven zitten met een half plan.”

Bovendien zou het partnerschap tussen de gemeente en Wereldhave eronder lijden als de gemeente de aankoop zou weigeren. Omdat de gemeente dan als huurder van de parkeergarage in de weg zit. Volgens wethouder Erik de Ridder is hier geen sprake van chantage, “maar van een verbinding van wederzijdse ambities.”

“Slecht onderbouwd”, “niet overtuigend”, “bedrag van €8,4 miljoen niet te verantwoorden”, “slecht ondernemerschap”, “zakelijke verhouding is niet meer gezond te noemen”, “alsof de rolluiken dichtblijven als we dit niet doen” en “ongeloofwaardig” waren slechts enkele van de verwijten en een meerderheid bleef tegen het voorstel.

Tijdens de raadsvergadering van 5 februari 2018 zal er een besluit genomen worden. De volledige discussie is hier terug te luisteren. (Punt 4, ± 3 uur en 19 minuten.)

Mobiele versie afsluiten