De energietransitie; van veel praten naar steeds meer doen. In de afgelopen 200 jaar zijn we als samenleving verslaafd geraakt aan fossiele brandstoffen: steenkolen, aardgas en aardolie. Deze brandstoffen zijn in de vele eeuwen voor onze tijd ontstaan doordat plantenresten door de druk van aardlagen zijn samengeperst tot de vorm waarin wij ze opgraven en oppompen: fossiele brandstoffen.
We verbranden dus in feite de bomen en planten van lang geleden voor de energie van nu. En het raakt op één dezer jaren, want met z’n allen zijn we grootverbruikers. En de CO² die lang geleden in deze vergane planten en bomen was opgeslagen, krijgt door het verbranden het vrije luchtruim, waar het ons verstikt en de aarde steeds warmer maakt. Genoeg reden dus om over te stappen op andere manieren om energie te verkrijgen. Zodat onze huizen worden verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer en ook de verlichting blijft branden en de tv het doet.
Aardwarmte
Wanneer je een gat graaft van twee meter diep en je krijgt er verkleumde vingers van, zou je het niet vermoeden; diep in aarde is het warm! En hoe dieper je graaft, hoe warmer het wordt. Tussen de 10 en 150 meter valt het nog mee, met 10 tot 15 graden Celsius. Op een diepte van 1000 meter is het al 50 graden Celsius en op 6000 meter zelfs 200 graden Celsius. Deze warmte wordt opgehaald door water in de grond te brengen, waar het warm wordt en daarna weer op te pompen. Je kunt weinig oppompen als er weinig vraag is en veel oppompen als de behoefte groter is.
In Tilburg Zuid gaat aardwarmte de techniek worden voor verwarming. Gemeente Tilburg en energie-grootverbruiker het Elisabeth-Tweestedenziekenhuis (etz) hebben afgesproken om hierin samen te gaan werken. Er komt een lokaal energiebedrijf om dit plan uit te voeren. Eerst is de wijk Stappegoor aan de beurt, waar de komende jaren veel nieuwbouw gepland is. Daarna Groenewoud, waar eerst met bewoners zal worden overlegd omdat ook alle huizen geïsoleerd moeten worden. En als laatste is het westelijke deel van Tilburg Zuid aan de beurt.
Gas uit, gas aan
Ondertussen kunnen we nog niet zonder gas, voorlopig. In de wijk Burgemeestersbuurt – eveneens zuid – worden in versneld tempo alle gasleidingen vervangen. Dit zou eigenlijk pas in 2022 of 2023 gebeuren, maar moet nu zo spoedig mogelijk. Reden: gaslekken.
In deze wijk ligt 5 kilometer aan verouderde gasleidingen van grijs gietijzer. Dit grijze gietijzer is berucht vanwege gaslekken en moet daarom snel vervangen worden. In de Burgemeestersbuurt waren alleen al in 2021 maar liefst 16 gaslekken. Volgens Enexis, dat de gasleidingen beheert, zijn de twee meest voorkomende oorzaken de veroudering van de leidingen en de krachten van de boomwortels op de leidingen. Toch wil het bedrijf zo min mogelijk bomen beschadigen. Bijvoorbeeld bij een lekkage aan een gasleiding in de Burgemeester Mutsaersstraat, waar een
gaslek zat onder een boom. Hier heeft Enexis 21 meter nieuwe gasleiding om de boom heen laten leggen.
Vier filmpjes
In de volgende vier filmpjes van Royal Haskoning wordt de werking van aardwarmte – ook wel geothermie genoemd – uitgelegd.