Wethouder Marcelle Hendrickx presenteerde donderdag 11 mei 2017 tijdens de 123e zitting van het Comité van de Regio’s in Brussel haar advies over Social Innovation in Europa.
In Brussel werd haar voorstel om een aantrekkelijke omgeving te creëren voor Social Innovation unaniem aangenomen. In haar advies wordt het samenspel tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en burgers voorop gezet, waardoor nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe ideeën zich ontwikkelen.
Wethouder Marcelle Hendrickx is lid van de VNG- commissie Europa en Internationaal en maakt sinds 2015 deel uit van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s, de spreekbuis voor lokale en regionale overheden in Brussel. Henrdickx is daar lid van de vakcommissie die adviseert over sociaal beleid, onderwijs, werkgelegenheid, onderzoek en cultuur. Op deze bijzondere trip naar Brussel werd wethouder Marcelle Hendrickx vergezeld door twee jonge journalisten. Laura van Gelder, international editor bij het universiteitsmagazine Univers en Saskia Loomans, tweedejaars student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Voor hen was dit een unieke gelegenheid. Zij mochten een bestuurder volgen bij een internationale commissie en deden tegelijkertijd journalistieke ervaring op.
Social Innovation gaat voorbij aan grenzen. In haar advies stelt Marcelle Hendrickx dat échte innovatie een optelsom is van techniek en sociaal. Wie kunnen er beter nieuwe zorgconcepten bedenken dan patiënten en zorgverleners zelf? Daarom adviseert Marcelle Hendrickx de Europese Commissie om lokale en regionale overheden meer ruimte te geven om Social Innovation in te zetten. Niet alleen op het sociale vlak, maar op alle beleidsterreinen. Innovatie vraagt om ruimte voor experimenten, maatwerk en kennisdeling. De wethouder pleit er voor om het Europees beleid en de subsidieprogramma’s geschikt te maken voor Social Innovation.

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Een goed voorbeeld van Social Innovation in Tilburg is Proeftuin Dementie. Ondernemers, onderwijs, zorginstellingen en overheid werken samen met patiënten, familie en de directe zorgverleners om de patiënten langer en comfortabeler thuis te laten wonen. De technische innovaties worden door deze groepen samen ontwikkeld.”
Behalve in Tilburg zijn in Europa meer goede voorbeelden te vinden van steden en regio’s die Social Innovation als instrument gebruiken om tot slimme oplossingen te komen voor heel diverse maatschappelijke uitdagingen. Met dit advies wordt het die regio’s eenvoudiger gemaakt om de innovaties door te zetten en verder te ontwikkelen.
Meer informatie over het rapport is te lezen op de site europa.eu.
Advies @marhendrickx unaniem aangenomen! Congrats! pic.twitter.com/xV3j2rWwqt
— Sidony Venema (@SidonyVenema) 11 mei 2017
Recente reacties