Site pictogram Tilburgers.nl

Advocatencollectief, FNV en SP steunen ontslagen thuishulpen van Thebe

thuiszorgHet AdvocatenCollectief Tilburg en een werkgroep van de SP organiseren samen een bijeenkomst voor de thuishulpen van Thebe Huishoudelijke Zorg B.V. om informatie te geven over de rechtspositie van deze medewerkers die de keuze hebben gekregen voor ontslag of minder salaris. Thebe, dat voor geheel Midden en West Brabant voorziet in allerhande zorg aan huis, maakte op 1 juli bekend dat zij voor al haar 633 thuishulpen collectief ontslag heeft aangevraagd per 1 januari 2015.

De Thuishulpen hebben een nieuw contract aangeboden gekregen in de functie van Huishulp, dat veel lager wordt beloond. Als huishulp in dienst van Thebe mogen de thuiszorgmedewerkers geen zorg meer verlenen, maar alleen nog maar het huishouden op orde brengen. De belangrijkste taak wordt ontnomen: het verlenen van zorg. Daarnaast moeten de thuiszorgmedewerkers maar liefst honderden euro’s aan salaris inleveren, terwijl ze bijna hetzelfde werk blijven doen. Inmiddels heeft 85% van de thuishulpen dit nieuwe contract getekend.

Mr. Jean-Louis van Os, gespecialiseerd in onder meer arbeids- en ontslagrecht, heeft Thebe zich niet aan de CAO en de wettelijke regels gehouden rondom de ontslagprocedures en speelt zij daarmee vals spel: “Thebe heeft thuishulpen onder valse voorwendselen laten tekenen voor minder salaris. Het is oneerlijk om mensen die afhankelijk zijn van zo’n laag inkomen te chanteren met een zogenaamde bonus.”

De afgelopen weken bleken er nog veel vragen en onzekerheden bij de thuishulpen te spelen rondom hun rechten en plichten. Zowel bij de groep die getekend heeft voor minder salaris als de groep die dat nog niet gedaan heeft. De SP en het Advocatencollectief vinden dat de thuishulpen recht hebben op het objectieve en eerlijke juridische verhaal. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 juli om 16.00 u bij MFA Het Kruispunt, Sinopelstraat 1 in Tilburg.

Gezamenlijk zullen SP Tilburg en het Advocatencollectief tijdens de bijeenkomst een boekje uitdelen met informatie rondom de rechtspositie van de thuishulpen. Daarnaast zal er bij het Advocatencollectief een speciaal spreekuur worden gestart voor Thebe-medewerkers. Het Advocatencollectief zal de Thebe-medewerkers kosteloos ondersteunen.

Ook de vakbond Abvakabo FNV weigert zich neer te leggen bij de reorganisatie en is een actie gestart onder het motto ‘Red de Thuiszorg van Thebe!‘ De petitie kan tot en met 1 september ondertekend worden.

Mobiele versie afsluiten