Site pictogram Tilburgers.nl

Afkoeling met enkele buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: afkoeling met enkele buien. Dit weekeinde komt er op alle plaatsen een einde aan de regionale hittegolf die sinds 5 augustus van start is gegaan.De temperatuur zakt namelijk op zaterdag en zeker op zondag tot onder de 25 graden. Zaterdag kan het zo’n 24 graden en zondag een graad of 22. Daarbij wisselen zon en wolken elkaar af. Uit die wolken vallen dan enkele buien en dan vooral op zondag. Na het weekeinde houdt de wisselvalligheid aan en tevens ook de lagere temperaturen. Zo wordt het op maandag maximaal 21 graden en dat is fris voor de tijd van het jaar. Dinsdag en woensdag wordt het wat warmer, maar is het wel nat met op beide dagen een komen en gaan van buien. Vanaf donderdag wordt het droger en wordt het de dagen erna nog iets warmer.

Afgelopen dinsdag kwam er een einde aan de eerste officiële hittegolf van dit jaar en de 29e sinds 1901 toen in De Bilt de temperatuur niet boven de 25 graden uitkwam en op 24,0°C bleef steken. Daarmee duurde deze hittegolf in totaal dertien dagen. In onze regio gaat de hittegolf nog door en zetten gisteren en vandaag nog een tandje bij met respectievelijk 28,9°C en 29,8°C in Berkel-Enschot. Opvallend is dat we voor het derde jaar achtereen een extreme hittegolf achter de rug hebben.

In 2018 werden eind juli kwikstanden genoteerd van drie dagen achtereen van 38 graden ergens in het land en dat was nog nooit vertoond. Vervolgens werd in Hupsel en Twenthe de langste hittegolf ooit gemeten: 29 dagen die op 12 juli begon en op 9 augustus eindigde. Dan vorig jaar drie regionale hittegolven, waarvan er eentje maar vijf dagen duurde maar wel met drie dagen van 40 graden achtereen. Tenslotte deze bijzondere hete hittegolf waarbij De Bilt een recordaantal van acht tropische dagen achtereen registreerde, waarbij Tilburg 5 dagen achtereen een kwikstand had van 35 graden. Niet normaal. Elk jaar is het in de zomer bijltjesdag en sneuvelt het ene na het andere warmterecord.

Droogte bij boomkwekerij in Tilburg Noord

Waar gaat het naar toe de komende jaren?
Terug naar deze donderdag die met veel bewolking begon, gevolgd door een stevige bui in Tilburg. Daarna kwam de zon erbij en steeg de temperatuur naar de tropische grens van 30 graden in Westdorpe, Woensdrecht, Eindhoven, Ell en Maastricht. In onze regio werd deze net niet gehaald. Oorzaak van deze hoge temperaturen is ex-hurricane Kelly die voor de kust van Ierland ligt en gevuld is met subtropische lucht. Met een sterke zuidelijke stroming is die lucht onze kant opgekomen en daar zullen we vannacht en morgen nog veel van merken.

Het kwik zakt de komende nacht namelijk niet verder dan 21 tot 23 graden en daarmee wordt het de warmste nacht van 21 augustus ooit sinds 1901. Het record staat namelijk op 19,6°C uit 1943 waargenomen in Maastricht. Dat wordt een plaknacht die op een enkele plaats gepaard kan gaan met stevige onweersbuien die overigens in de komende uren al kunnen vallen. Over buien gesproken. Op dinsdagavond trok felle onweersbuien over Berkel-Enschot. In een half uur tijd viel er 20 mm neerslag, vielen er hagelstenen, werden windstoten waargenomen en ruim 100 donderslagen geteld. Het resultaat was dat straten onderliepen, takken van bomen werden afgerukt en toiletten en gootstenen gingen borrelen. Daarbij werd twintig minuten lang een regenboog gezien. Wat een schouwspel was dat.

Na de recordwarme nacht start de vrijdag met veel bewolking, waar nog wat neerslag uit kan vallen. In de loop van de dag komt de zon erbij afgewisseld met wolkenvelden. Daarbij staat er een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten die de temperatuur nog naar de 28 graden laat stijgen. De Ierse depressie heeft namelijk haar vleugels over de Noordzee geslagen met alle windvlagen erbij. Daarna trekt de depressie verder naar Noorwegen waar deze het hele weekeinde blijft liggen.

Randstoringen trekken dan over onze regio en dat betekent zon en wolken en af en toe een bui. Op zondag vallen er wat meer buien. Maar doordat de depressie nu meer naar het noorden gaat wordt ook koude lucht aangevoerd. De temperaturen beginnen dan ook te zakken met 24 op zaterdag tot 22 graden op zondag. Er zal dan in heel het land geen hittegolf meer zijn en deze heeft dan regionaal zo’n 17 tot 18 dagen geduurd.

Ook de nachttemperaturen duiken naar beneden van 16 naar 14 graden. Op maandag wordt het allemaal nog iets frisser met 12 graden bij zonsopkomst en een graad of 21 overdag. Het blijft wisselvallig en valt er af en toe een bui. Op dinsdag arriveert een nieuwe depressie bij Ierland die koers zet naar de Noordzee waar het woensdag aankomt. Een komen en gaan van buien geldt dan op beide dagen, waarbij de temperatuur op zo’n 22 graden blijft steken. Donderdag nadert een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan en duwt de depressie naar Denemarken. In de ochtend krijgen we dan nog een enkele bui, maar daarna wordt het droog en komt de zon erbij. Op vrijdag en de dagen erna komen we onder invloed van het hogedrukgebied. Het blijft droog, de zon zien we regelmatig en het wordt warmer. Maar of het ook zomers warm wordt is nog afwachten.

Mobiele versie afsluiten