Site pictogram Tilburgers.nl

Afrikaanse Olifant geboren in Safaripark Beekse Bergen

Afrikaanse Olifant Beekse BergenNa een recorddracht van maar liefst 680 dagen beviel de Afrikaanse olifant Punda woensdagochtend om 2.13 uur in Safaripark Beekse Bergen van een kalf. Het geslacht en de naam zijn nog onbekend. Het is de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit in de Benelux.

Het olifantenjong gaf meteen een teken van leven en stond al vlug op de poten. De ervaren moeder Punda toont zich zorgzaam. Een unieke gebeurtenis. “Vandaar ook dat we extra blij zijn,” vertelt parkmanager Niels de Wildt die rekent op veel belangstelling. “Aangezien het meivakantie is, kunnen bezoekers de kleine olifant al snel komen bekijken. Uiteraard wel op het moment dat moeder en kind daar klaar voor zijn.”

Punda en haar nog naamloze jong verblijven voorlopig in de groepsstal waarvan de deuren voor bezoekers nog even gesloten blijven. Vanaf donderdag 5 mei is de kleine olifant – als alles goed blijft gaan – voor iedereen te zien. “En natuurlijk krijgt iedereen die vlug op kraambezoek komt een lekkere geboortetraktatie,” aldus De Wildt.

Kraambezoek is onder voorbehoud. Het gaat heel goed met het jong. Mocht er toch aanleiding zijn om de stal te sluiten en het kraambezoek af te gelasten dan vraagt het dierenpark in deze om uw begrip.

De 23-jarige Punda raakte in de zomer van 2014 drachtig in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde. Grote broer Shawu kon echter niet bij de geboorte van zijn jongste zusje aanwezig zijn. Hij vertrok in het kader van Europese uitwisselingsprogramma afgelopen donderdag vanuit Safaripark Beekse Bergen naar Zoo du Bassin d’Arcachon in Frankrijk. Twee verzorgers van het Safaripark reisden met hem mee om hem aan zijn nieuwe woonomgeving te laten wennen. Het transport verliep rustig en soepel.

Over een naam voor de kleine Afrikaanse olifant wordt op Safaripark Beekse Bergen nog even druk vergaderd, maar de verwachting is dat die snel openbaar wordt gemaakt.
Record

Met haar 680 dagen lange ‘zwangerschap’ vestigde Punda het record van de langste dracht van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd binnen het Europese EAZA-fokprogramma. Een wereldwijd stamboek wordt niet bijgehouden, maar Safaripark Beekse Bergen gaat er van uit dat het hier ook een wereldrecord betreft.

In Europese dierentuinen worden jaarlijks gemiddeld slechts drie of vier Afrikaanse olifantjes geboren.

Zie ook de Facebookpagina van de Beekse Bergen.

Mobiele versie afsluiten