Site pictogram Tilburgers.nl

Afrikatournee Paul van Kemenade gaat niet door

paul van kemenade Soul AfricDit maakte de Tilburgse altsaxofonist Paul van Kemenade gisteren bekent via een artikel in het  jazzmagazine Jazzenzo. Ondanks dat het Nederlandse deel van zijn project ‘Soul’Afrique’, wat al op 30 mei bij Paradox in Tilburg van start ging en nog tot 11 juni doorloopt, zeer succesvol verloopt, kende het project ook nog een Afrikaans deel. Van 13 juni tot en met 4 juli zou het Paul van Kemenade Quintet samen met de Afrikaanse musici Sydney Mnisi, Louis Mhlanga en Feya Faku veertien concerten en twee masterclasses verzorgen in Zuid-Afrika.

Gisteren heeft bandleider, altsaxofonist en componist Paul van Kemenade besloten het Afrikatournee af te lasten. Het project ‘Soul’Afrique’, waarvan de voorbereidingen ruim een jaar geleden begonnen, ondervindt vanaf het begin moeilijkheden. Mogelijke geldschieters in Nederland lieten het afweten, in aanmerking komende fondsen zoals het Fonds Podium Kunsten (FPK), verleenden geen medewerking. Toch hoopte Van Kemenade op het volledig doorgaan van Soul’Afrique, omdat er toezeggingen waren van National Art Council (NAC) in Zuid-Afrika, de Nederlandse tegenhanger van het FPK.

Terwijl de tournee in Nederland al liep, hoopte initiatiefnemer Van Kemenade dat NAC zijn aanvraag om subsidie alsnog zou honoreren. Omdat er in dit vergevorderde stadium van het project nog geen bevestiging van die kant is gekomen én omdat zich plotseling organisatorische problemen in Zuid-Afrika voordoen, heeft Van Kemenade besloten met zijn kwintet en Afrikaanse gasten niet naar dat land af te reizen.

Enkele dagen voordat de musici naar Zuid-Afrika zouden vertrekken, blijkt dat Van Kemenade daar geconfronteerd wordt met extra kosten, zoals het huren van een piano en geluids- en lichtapparatuur. Omdat de bandleider al duizenden euro’s heeft uitgegeven aan de organisatie van Soul’Afrique en het kostenaspect nu nog verder opgevoerd wordt, ziet hij geen andere uitweg meer dan de Afrikareis af te gelasten.

In Nederland is Soul ‘Afrique nog te zien 7 juni in Jazzboz Festival Bergen op Zoom, 8 juni Jazz in Duketown Den Bosch + De Slinger in Houten, 9 juni Music Meeting Nijmegen en 10 juni Cultuurhuis Heerlen. Meer informatie.

bron: Jazzmagazine Jazzenzo

 

Mobiele versie afsluiten