Algemene Beschouwingen Tilburg: tegen Den Haag in roeien

Carnaval in Kruikenstad – Paula Anguita Van der Schaaf

Terwijl in de Binnenstad de mensen al vroeg de kroegen wisten te vinden om traditiegetrouw op 11 november het Carnaval af te trappen, was de gemeenteraad bezig met de behandeling van de Begroting voor 2025. De feestelijke geluiden die af en toe de raadszaal binnendrongen wekten bij veel aanwezigen wel wat ongeduld, maar de fracties draaiden elk hun politieke beschouwing netjes af.

Over het geheel genomen was er weinig spannends aan, want de verkiezingen zijn pas over anderhalf jaar en eigenlijk gaat het helemaal niet zo slecht binnen de gemeentegrenzen van Tilburg. Heel erg moeilijke keuzes of beslissingen hoeven niet te worden gemaakt. Donderdag 14 november – de tweede en laatste dag van de Begrotingsonderhandelingen – zullen we meer horen over de details, via voorstellen van de raad, in de vorm van moties en amendementen.

Zo begon Hans Smolders zoals elk jaar weer over de ‘grote schuld’ die Tilburg zou hebben, van maar liefst 1100 miljoen (!). En opnieuw werd hem uitgelegd dat daar tegenover bezittingen staan die veel meer waard zijn dan die leningen: een slordige drieënhalf keer zoveel zelfs. Vergeleken veel andere gemeenten hoeft Tilburg nauwelijks te bezuinigen.

GroenLinks fractievoorzitter René Spierings is blij met de investeringen in de wijken en met het eigen energiebedrijf waaraan de gemeente is begonnen, om de omschakeling naar schone energie in de gehele stad mogelijk te maken.

Henk van Tilborg van 50Plus wil niet dat de ozb wordt verhoogd, omdat Tilburg geld genoeg heeft. Hij wil dat Tilburg van de huidige achtste plaats terug naar de eerste plaats gaat op de lijst van laagste onroerendzaakbelasting. Volgens PvdA-fractievoorzitter Stefan Jansen zou 50Plus dan ook geen verlanglijstje mogen hebben, met wensen die ze ook nog graag zouden willen, want dat kost geld. Verder kondigde 50Plus aan dat ze een voorstel gaan doen om meer grond in erfpacht uit te geven, zodat er goedkopere huizen gebouwd kunnen worden.

Ook d66 is heel blij met de begroting die er ligt. Fractievoorzitster Sylvia Spinnewijn maakt zich alleen wel zorgen om het verdwijnen van ‘ouderwetse’ studentenhuizen.

Hans Kokke begrijpt niet dat er 200.000 euro minder nodig is voor de bestrijding van armoede en hij wil dat dit geld toch wordt besteed aan armoedebestrijding. Ook is hij tegen ‘basisbanen’, terwijl hij niet begrijpt waarom deze basisbanen nuttig kunnen zijn. Met basisbanen kan een aantal mensen stap voor stap aan werk worden geholpen, terwijl dat op een andere manier niet lukt. Bovendien wil hij de Zwijsengarage verkopen, want ‘dat ding staat toch half leeg”.

AI-afbeelding.

PvdA-voorman Stefan Jansen vergelijkt de linkse politieke koers van Tilburg ten opzichte van de Haagse rechtse koers als een roeiwedstrijd in tegengestelde richtingen. De PvdA blijft enthousiast meeroeien, tegen de stroom vanuit ‘Den Haag’ in. Hij wil geen parkeergarage of ander vastgoed verkopen om meer geld binnen te krijgen.

Ook VVD-fractievoorzitter Niels van Stappershoef verdedigt de stijging van de ozb, ondanks dat in het verkiezingsprogramma van de VVD stond dat de partij daar tegen is. “Dat is het resultaat van coalitie-onderhandelingen”. Maar omdat ze goed op de portemonnee van de stad passen, zijn er ook wat bezuinigingen opgenomen. Bijvoorbeeld de bezuiniging op monumentenzorg. “Pijnlijke keuzes moeten gemaakt worden.”

AI-afbeelding: “naast-elkaar-leving”

Ineke Couwenberg van het CDA vindt het onzin om met bewoners in gesprek te gaan over de toekomst van Tilburg in 2050. Ze vindt het voldoende om 10 of hooguit 15 jaar vooruit te kijken, maar liever wil ze het hebben over vandaag. De lange termijn is niet aan haar besteed. En ze wil meer samenleving en geen ‘langs-elkaar-leving’. Ook het CDA is tegen de verhoging van de ozb.

Lokaal Tilburg laat een filmpje zien van gesprekken met mensen op het Wagnerplein en foto’s van ergernissen waar Tilburgers tegenaan lopen, zoals gedumpt afval en een onoverzichtelijke rotonde in de Reeshof. Frans van Aarle pleit voor een burgerberaad over de energietransitie en wil een discussie over de economie en arbeidsmarkt die Tilburg graag wil: distributiecentra met ‘dozenschuivers’ en laagbetaalde arbeidsmigranten, of een arbeidsmarkt die duurzaam is en écht iets toevoegt.

Dag Paula,

Ik wil toch even een reactie geven over bovenstaande stuk. Ik heb het tijdens mijn bijdrage het helemaal niet over basisbanen gehad. De SP zelfs voor de basisbanen.

Ik heb het tijdens mijn bijdrage wel gehad over bijvoorbeeld het instellen van een sociaal fonds van 15 miljoen, het verhogen van de minimaregelingen van 120 tot 130 procent (zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de armoederegelingen) en de bezuinigingen op het sportbedrijf (hierdoor kunnen mensen minder gaan sporten.

Mocht je vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

Geef een reactie