Site pictogram Tilburgers.nl

Alternatieve Meimaand voor Hasseltse Kapel

De Hasseltse Kapel Foto: John Geerts

Een van de tradities in Tilburg in de meimaand is een bezoekje aan de Hasseltse Kapel. Elk jaar bezoeken duizenden mensen de kapel om er even te bidden, om er een kaarsje op te steken of zo maar voor een rustmoment. En om snoepjes te kopen.

Dit jaar, in verband met de Coronamaatregelen gaat het bij de Hasseltse Kapel in de meimaand 2020 allemaal anders dan gebruikelijk.
De beheerder van de kapel, Matt Luysterburg, zegt hierover: “We willen heel graag open blijven, zodat we mensen de kans geven om in de meimaand een kaarsje aan

Kaarsjes branden in de kapel Foto: John Geerts

te steken bij Maria. We merken dat daar ook in deze onzekere tijden veel behoefte aan is. Om open te kunnen zijn, hebben we wel ieders medewerking nodig.”

In de maand mei is de kapel elke dag open van 9.00 tot 20.00 uur. Maatregelen moeten de 1,5 meter afstand waarborgen. Zo is er een verplichte looproute in de kapel met een gescheiden in- en uitgang, mogen er maar maximaal acht mensen tegelijk in de kapel en is er een zeer beperkt aantal stoelen.

Luysterburg: “Onder normale omstandigheden vinden we het heel fijn als mensen in de kapel zitten, maar nu gaat dat niet. We hopen ook dat mensen nu niet met de hele familie naar de kapel komen, maar hooguit met z’n tweeën.”

Het Mariabeeld in de Hasseltse Kapel Foto: John Geerts

Alle meimaandactiviteiten komen te vervallen: geen snoepkramen, geen openingsviering, geen openluchtmis op Moederdag, geen Rozenhoedje-bidden en geen optredens van koren en zanggroepen.

De kapel biedt een alternatief aan mensen die graag een kaarsje bij Maria willen opsteken, maar liever niet zelf naar de kapel komen. Zij kunnen een kaarsje online bestellen.

Een kaarsje dat zes uur brandt, kost 1 euro. De prijs van een noveenkaars, die negen dagen non-stop brandt, bedraagt 6 euro. Het geld mag worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL39RABO0191230391 ten name van Stichting Beheer Hasseltse Kapel. De beheerder steekt iedere ochtend namens de aanvragers de kaarsjes aan. Op die manier brandt er toch een kaars bij Maria. Op de website www.hasseltsekapel.nl/kaarsjes-voor-kracht staat hierover meer informatie.

Mobiele versie afsluiten