Site pictogram Tilburgers.nl

Anton Dautzenberg de nieuwe stadsdichter

Anton Dautzenberg tijdens Cultureel Cafe in januari  2016    Foto: John Geerts

Het college van Tilburg heeft Anton Dautzenberg met ingang van 25 augustus 2019 aangewezen als de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Hij volgt hiermee Onias Landveld op die de stadsdichter was sinds 2017.

De Stadsdichter commissie heeft het voordrachtsrapport voorbereid: “Dautzenberg (Heerlen 1967) geniet landelijke bekendheid. Hij heeft een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam staan, voornamelijk romans, toneelstukken, verhalen en essays. Met regelmaat publiceert hij in landelijke kwaliteitskranten en letterkundige bladen. Minder bekendheid geniet hij als dichter, hoewel nog onlangs een nieuwe bundel van zijn hand het licht zag: Niet het krassen van de kraai, fraai klank–tinnitus-gedichten in de traditie van Hanlo’s Mus.”

Deze voordracht is tot stand gekomen na selectie uit een lijst van 19 dichters. Selectie vond volgens de vastgestelde procedure plaats op basis van het beeld dat de Stadsdichterscommissie heeft van de dichters in de stad, aangevuld met suggesties uit de stad waartoe werd opgeroepen via een openbare oproep in de Tilburgse Koerier alsmede via de website van de gemeente Tilburg.

De stadsdichter ontvangt een vergoeding van € 3.600,- per jaar. Dekking uit het budget Stadsdichter.

De wethouder van Cultuur maakt de benoeming bekend tijdens een persconferentie in aanwezigheid van één of meer leden van de Stadsdichterscommissie Tilburg en, indien mogelijk, de nieuwe stadsdichter.

De officiële installatie vindt plaats op zondag 25 augustus 2019 tijdens ‘Boeken rond het Paleis’. De organisator van dit evenement, Stichting Dr. P.J. Cools MSC, stelt het literaire programma van ‘Boeken rond het Paleis’ in het teken van deze installatie. In overleg met de scheidend stadsdichter wordt een selectie van diens gedichten gebundeld in een publicatie. De Stadsdichterscommissie begeleidt de nieuwe dichter in diens functie van Stadsdichter van Tilburg.

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter. De Stadsdichterscommissie draagt een dichter voor die zij selecteert uit een lijst van dichters, onder andere aangedragen door inwoners van de stad.

Eerdere stadsdichters waren JACE van de Ven, Nick J. Swarth, Frank van Pamelen, Cees van Raak, Esther Porcelijn, Jasper Mikkers, Martin Beversluis en Onias Landveld. De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. Hij of zij heeft daarbij de vrijheid om de onderwerpen te bepalen. Het gaat om minimaal zes gedichten per jaar.

Mobiele versie afsluiten