Site pictogram Tilburgers.nl

April eindigt droog en warm. Mei begint nat en koel

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: april eindigt warm en droog. Mei begint nat en koel. De maandag start koud en grijs met kans op mist en nevel. Nadat de zon alles heeft weggebrand loopt de temperatuur op naar zo’n 17 tot 18 graden en het blijft droog.

Dinsdag en woensdag worden mooie en warme lentedagen. Zon en wolken wisselen elkaar af en het kwik gaat richting de 20 graden of zelfs daar overheen. Vanaf donderdag verandert het weerbeeld en wordt koelere en vochtige lucht aangevoerd. De neerslagkansen nemen toe en het kwik daalt richting de 12 tot 13 graden. Op dit moment wordt vrijdag de slechtste dag met een komen en gaan van buien, een aantrekkende wind en waarden van een graad of 13. In het weekeinde is alles voorbij en is het droog en komt de zon steeds meer te voorschijn, waarbij de temperaturen op Bevrijdingsdag boven de 15 graden uitkomen.

We hebben een koele en natte Koningsdag achter de rug. Op heel veel plaatsen werd de 14 graden niet gehaald en langs de kust in het noordoosten was het nog koeler. De koudste plek noteerde Wijk aan Zee waar het slechts 12,2°C werd. Over de hele dag vielen er buien, terwijl deze toch eigenlijk alleen in de ochtend- en avonduren werden verwacht.

Maar ja, het weer liet zich niet temmen want in de middag vielen er in onze regio nog regelmatig buien. Tussendoor was het droog en scheen de zon nog ruim drie uur. De totale neerslag kwam uit op 2 mm. In De Bilt was het allemaal nog natter en werd er 8,9 mm opgevangen en daarmee was het de op één na natste Koninklijke feestdag sinds 1949 toen we op 30 april Koninginnedag vierden en vanaf 2014 op 27 april Koningsdag. Bovenaan staat namelijk 30 april 1955 toen bij het KNMI 9,6 mm werd afgetapt.

Boven de Noordzee lag vanochtend nog de depressie die gisteren de buien veroorzaakte, maar inmiddels is deze opgeslokt door een hogedrukgebied waardoor de neerslagkansen op deze zondag steeds verder afnemen. Er kan de komende uren nog wel een aantal buien vallen, maar dan hebben we het ook wel gehad. Want de laatste aprildagen zullen droog verlopen en loopt het kwik zelfs nog op richting de 20 graden.

Omdat we nog steeds in koude lucht zitten wordt het vanmiddag onder de dikke bewolking echter niet warmer dan een graad of 12. Als het in de avonduren en nacht begint op te klaren duikt de temperatuur richting het vriespunt en kan het aan de grond licht vriezen. En omdat de lucht behoorlijk vochtig is geworden door alle neerslag van Koningsdag kan er mist en nevel ontstaan.

De maandag begint dan ook grijs, waarbij de zon alle neveligheid snel zal wegbranden. Flinke zonnige perioden staan dan op het programma gevolgd door stapelwolken in de middag. Met 17 á 18 graden is de warmte weer terug op niveau voor eind april en dat allemaal met een noordenwind die normaal gesproken wat frissere lucht zou moeten aanvoeren.

Maar doordat het hogedrukgebied afkomstig is vanaf de Middellandse Zee is deze gevuld met warmte. Op dinsdag en woensdag profiteren we nog even van het hogedrukgebied, voordat depressies boven Rusland en Scandinavië het gaan overnemen.

Dat betekent dat tot donderdag we een afwisseling krijgen van zon en wolken,waarbij het droog blijft. De temperaturen gaan nog verder omhoog richting de 20 graden en op woensdag zelfs daar overheen.

Vanaf donderdag verandert het weerbeeld als de Scandinavische depressie zich gaat uitbreiden tot over onze regio. Hierdoor krijgen we eigenlijk een herhaling van wat er dit weekeinde met Koningsdag gebeurde: de temperaturen beginnen te dalen en er gaan buien vallen. In de loop van donderdag gaat dit al gebeuren, maar kan het kwik nog wel de 18 graden halen.

Vanaf vrijdag lukt dat niet meer en moeten we het met slechts 13 graden doen. Het lijkt een kopie van Koningsdag te worden, want de hele dag vallen er buien, de wind trekt flink aan tot vrij krachtig. In het weekeinde komt er boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied te liggen die de aanval inzet tegen de depressie. Deze wordt uiteindelijk ook weggeduwd richting Rusland. Het ziet er dan ook uit dat het weekeinde droog zal verlopen en dat vanaf zondag de temperaturen verder omhoog gaan en dat is goed nieuws voor Bevrijdingsdag.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten