Site pictogram Tilburgers.nl

Architect wil muurschildering Tjeuke Timmermansstraat toch weg hebben

De Muurschildering Metamorfose van Collin van der Sluijs die de architect weg wil hebben. Foto: John Geerts

De Muurschildering Metamorfose van Collin van der Sluijs die de architect weg wil hebben. Foto: John Geerts

De architect van het gebouw van WonenBreburg in de Tjeuke Timmermansstraat wil dat de muurschildering ‘Metamorfose’ van Collin van der Sluijs wordt verwijderd. Dat eiste hij vorig jaar in een brief naar de gemeente en WonenBreburg. De architect Wiel Arets wil dat de twee muren in de originele staat worden gebracht. Juridisch staat hij daarmee in het recht vanwege het ‘intellectuele eigendom’.

De gemeente heeft na deze eis met de bewoners en omwonenden overlegd. Via een woordvoerder laat de gemeente Tilburg weten:  “In de de periode na dit besluit was er veel teleurstelling onder bewoners van het pand, omwonenden en andere Tilburgers. Zij waren het niet eens met de beslissing. Ze hebben actie ondernomen om de waarde van de muurschildering voor hen persoonlijk en voor de buurt toe te lichten. Ook werd duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om de muurschildering te behouden.”

Daarom hebben het bestuur van WonenBreburg en het college van de gemeente Tilburg een brief gestuurd aan de architect. In deze brief werd nogmaals gevraagd om de muurschildering te behouden.  Maar de architect is het niet eens met het voorstel. Wel is de afspraak gemaakt dat de muurschildering tot eind 2022 mag blijven.

Daarnaast bleek uit onderzoek blijkt dat een deel van het pleisterwerk van de muur loskomt. Daarom wordt de muurschildering in ieder geval voor het einde van 2022 verwijderd en de muur van het gebouw in de oorspronkelijke staat hersteld.

Voortgang project

De Gemeente Tilburg laat weten: “Wij vinden deze gang van zaken erg jammer. Toch blijven we positief over de voortzetting van het project. De muurschilderingen krijgen veel positieve reacties en worden omarmd door de Tilburgers. Kunstenaar Collin van der Sluijs is op de hoogte van de verwijdering. De gemeente geeft de kunstenaar een compensatieopdracht in 2023. We bieden een geschikte locatie aan en middelen om een nieuwe muurschildering aan te brengen.”

In juli 2020 vervaardigde kunstenaar Collin van der Sluijs dit ‘droombeeld’ in de Kuiperstraat en Tjeuke Timmermansstraat. De ontwikkelingen van de textielindustrie, verschillende patronen en historische elementen maken deel uit van deze muurschildering.

Voor de website Make it in Tilburg verklaarde de kunstenaar: “Tilburg ken ik al heel lang. We hebben nog een groot expo pand gehad hier in de Spoorlaan van 1999 tot 2004, Punct heette dat toen.Van 1996 tot 2000 zat ik op St. Lucas (in Breda) dus toen kwam ik ook al regelmatig in Tilburg. Ik heb me altijd thuis gevoeld hier. Ik ben al een paar jaar niet geweest, dus bekenden komen nu langs met worstenbrood, heel gezellig. Een vriendelijke stad, vriendelijke mensen. ”

Mobiele versie afsluiten