Site pictogram Tilburgers.nl

Architectuur: Kromhoutkazerne (1909-1990)

1992.2_p_45_Kromhoutkazerne
Het wachtgebouw van de Kromhoutkazerne omstreeks 1915. Op de achtergrond de watertoren aan de Bredaseweg. (coll. RHC Tilburg).

De Generaal-majoor Kromhoutkazerne (overigens niet te verwarren met de Utrechtse variant die genoemd is naar Luitenant-Generaal Kromhout van de genie)  werd aangelegd tussen 1909 en 1932 en was gesitueerd op de hoek tussen Korenbloemstraat, Bredaseweg, Diepenstraat en Ruysdaelstraat.

De voormalige Kromhoutkazerne behoorde tot het paviljoentype, bestaande uit losstaande gebouwen en veel groen. Van het voormalige exercitieterrein zijn alleen de contouren bewaard gebleven en de dubbele rijen bomen die een carré vormen, en is er helaas veel gesloopt.

De kazerne was  onderdeel van de artillerie,  en later ook toegevoegd aan de Aan-en Afvoer-troepen. Binnen de richtingenstrijd van de landmacht (Cavalerie, Infantrie en Artillerie)  was de kazerne een belangrijk bolwerk.  Van 1971 to 1988 was hier ook  de Militaire Rijschool Tilburg gevestigd.  Door de groene legertrucks met diep-oranje L erop, werd het Tilburgse straatbeeld jarenlang beinvloed.

Zijingang korenbloemstraatAan de Korenbloem- straat  was de belangrijke (zij)-ingang in latere jaren.  De hoofdingang was aan de Diepenstraat. Het was een unicum in Nederland dat een legerplaats een dubbele ingang had.

Hierdoor reden de legertrucks af-en aan.

De naamgever is Generaal Majoor Kromhout (1845-1927) die aan het einde van de 19e eeuw een invloedrijk organisator was van de cavalerie, waartoe de kazerne in eerste instantie behoorde. In 1895 werd Kromhout de directeur van de Rijschool van de bereden artillerie in Bergen op Zoom en 1 jaar later kreeg hij tevens de leiding over de te op te richten rijkshengstenveulendepot.

Mobiele versie afsluiten