Adres: Heuvelring 108
Architect: Jos Schijvens
Opdrachtgever: Familie van Dun
Ontwerp: 1959
Realisatie: 1959 en gesloten als bioscoop op 2 december 2007
Verbouwing: Hele snelle verbouwing tot laagdrempelig theater 2008, oplevering begin 2009.
De oude Midi bioscoop is een ontwerp van de Tilburgse architect Jos Schijvens, opgeleverd in 1959. Een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De oude bioscoopzaal is een zeer markante ruimte, een zaal waaraan veel Tilburgers herinneringen hebben en die sterk in het collectieve geheugen ligt. De kwaliteiten van deze zaal zijn met name zijn gewelfde, “geborgen” vormgeving en materialisering met verticale houten latten.
Volgens Wiegerink van het projectbureau vd nieuwe MIDI: Het versterken van de oorspronkelijke kwaliteit is uitgangspunt van ons ontwerp. Zo krijgt de van oorsprong voorname, monumentale entreegevel zijn kracht terug door de gekozen materialisering. Ook bij de verbouwing van bioscoop naar theater hebben we de bestaande kwaliteiten van de ruimte zoveel mogelijk versterkt, terwijl de ruimte eveneens geschikt gemaakt is voor haar nieuwe functie. Hetzelfde geldt voor de bestaande foyer. Daarnaast is zoveel mogelijk extra foyerruimte gecreëerd, in de vorm van een nieuwe ‘benedenfoyer’ annex mediacafé in de kelder. Deze kelder is ook verder uitgegraven om kleedruimte voor de artiesten en opslagruimte te creëren. De oorspronkelijke directeurswoning aan de voorgevel is omgebouwd tot kantoren.
Joop Schoutens (bioscoopmedewerker vd Midi) aan het woord (met dank aan geheugen van Tilburg)
Toen de Midi gebouwd is door de familie van Dun waren de eerste twee projectoren de FP56, een verbeterde versie van de FP5. Je kon hierop alleen 35 mm. films vertonen. Na het sluiten van de Vreeburg-bioscoop in Utrecht in 1974 kwamen de DP70 projectoren naar Midi Deze waren net als de vorige van het merk Philips. Deze firma had in 1962 de techniek Oscar (Academy Award for Technical Achievement – EM) ontvangen voor deze projector. In één jaar tijd waren ze bij Philips erin geslaagd een projector te bouwen die zowel 35 mm als 70 mm film kon vertonen. Hierbij aangetekend dat de projector wel tijdelijk “omgebouwd” moest worden. Zo moet het licht door een middel van een voorzetglas minder “geknepen” worden. De unit voor het filmtransport dient verwisseld te worden en nog wat kleinere aanpassingen. Maar het was mogelijk, een revolutie in de filmwereld. Ruim vijftien jaar geleden is bij ons voor de laatste keer een projector gebruikt voor een 70 mm film, de “Tien geboden”.
En tenslotte:
MIDI FINI : gedicht van Stadsdichter Frank van Pamelen bij sluiting van de bioscoop op 2 december 2007:
M et vierentwinig beelden per seconden
Trok heel jouw leven als een film voorbij
Geprojecteerd vanuit de halve ronde
Mysterieuze preekstoel boven mij
Zo dronk ik uit jouw kelk
Bij elk
Fragment
I k zag het licht, ik hoorde je geluiden
In technicolor en dolby surround
Je gidste als Tuschinski van het Zuiden
Mij naar de toppen van de Paramount
De hemel: elke ster
Van ver
Present
D e schepsnoep en de colaflesjes ken ik
De popcorn die ik naar je schrootjes schoot
En altijd van Wat Zien Ik tot Titanic
Kleurden jouw stoelen van de spanning rood
Jouw atmosfeer was wijd
En zijd
Bekend
I k hoop nu op een nieuwe openbaring
En dat ik straks ook daar het licht weer zie
Al oogt zo’n cinematotaalervaring
Van buiten wel wat grijzer dan Midi
Merci Midi, fini
Midi
The End
1 reactie
Voeg die van jou toe →Wat een leuk stuk is dit over mijn vader, Jos Schijvens.
Ik ben sinds enige tijd bezig om een zo compleet mogelijke oeuvrelijst aan te leggen van al zijn bouwwerken. Van zij naoorlogse werk is vrij veel bekend (hoewel iedere informatie welkom is), maar ik zoek vooral gegevens over hem van begin jaren dertig tot na de oorlog.
Hebben jullie daar misschien wat over of heb je adviezen voor mijn zoektocht?
Vriendelijke groeten,
Christiane Schijvens.