Site pictogram Tilburgers.nl

Arjan Beerens breekt door als Dutch House Mouse

Arjan Beerens aka DJ Sexa aka Dutch House Mouse
Arjan Beerens aka DJ Sexa aks Dutch House Mouse

DJ, electronicamuzikant en re-mixer Arjan Beerens (Breda 1968) is geselecteerd voor de CD ‘Alle 13 goed’ in het kader van ‘Het Jaar 013’ met een opzwepende house-intro. Hij verzorgde ook de opening van ‘Het Jaar 013’ tijdens De Aftrap daarvan in de Nwe Vorst. Tijd voor een gesprek.

“Ik ben geboren in Breda in een gezin met drie kinderen in de wijk Princenhagen, op mijn negende zijn we verhuisd naar het Ginniken ook in het zuiden van Breda. Ik ben de jongste en de ondeugendste, en was al vroeg bezig met muziek. Ik zong de hele dag en Vangelis en Jean-Michel Jarre waren favorieten Later ontdekte ik Ben Liebrand met ‘in de mix’  en hij werd een groot voorbeeld voor me. In mijn jeugd heb ik ook nog in het koor gezeten bij de juniorenkerk, we maakte daar allemaal muziek. Mijn vader, timmerman van beroep, speelde mondharmonica, ik ging op blokfluitles. Mijn zus had gitaar en die heeft me ook les gegeven. Ik ben al op mijn 17e op mijn eigen gaan wonen. Nog een tijdje bij mijn tante in Ulvenhout gewoond en die had een heus orgel, ging daar puur op het gehoor uren op spelen.”

“Wat heb je allemaal gedaan?” “Ik heb allerlei baantjes gehad, het langst heb ik in de steigerbouw gewerkt. En daar maar zingen. Ook zong ik hele serenades in bad.  Ik ging eerst in militaire dienst voordat ik op mijn 19e in Tilburg ging wonen, in de Bomenbuurt. Ik ben toen gaan samenwonen, trouwen en we kregen twee kinderen. Ik raakte weer gefascineerd door de muziek begin 2000, na de scheiding. Had een mp3-mix programma gedownload, en ging geluid mixen.  Was nogal fan van DJ Tiësto en later ook van Armin van Buuren. Mijn muzieksmaak veranderde daardoor, hield eerst van veel Hollandstalige muziek.

het-jaar-013_blauw_rood_RGB

Ik begon met de software eigen remixes te maken in de trance-dance stijl en in 2003 presenteerde ik me als DJ Sexa. Die naam is afgeleid van een chatnaam die ik vroeger op internet in chat-programma’s gebruikte. ‘Sexador’. Voor die mixen gebruikte ik andermans muziek, en gooide als DJ Sexa alle nummers op YouTube die een grote hit bleken te zijn. Sommige nummers waren binnen twee weken al 40.000 keer bekeken. En helaas toen kwamen de claims.  Vanwege de muziekrechten, ik ben in 2005 van YouTube ‘gebanned’.  Eraf gegooid zeg maar, ziek was ik ervan.”

“En toen?”  “Een tijdje niks gedaan, kwam in 2009 in een burn-out terecht, en ik kreeg te horen dat ik ADD had, dat verklaarde wel wat dingen uit mijn verleden, het is erfelijk, en nu begrijp ik mijn vader beter, die had het ook. Door de muziek kwam ik weer uit de burn-out. Kocht een mini-controller, een Ableton Live en ging ook zelf mijn muziek maken, wou dat gedonder uit het verleden met You Tube nooit meer. Ik was in die tijd nogal gek van Paul Kalkbrenner en de film Berlin Calling waarin hij een hoofdrol speelt en de soundtrack ervoor schreef. Een heel groot artiest. Ook maakte ik kennis met YouStream TV en Deadmau5, ik was vooral onder de indruk hoe hij in zijn kamer aan het werk was.

Ik heb toen zo’n beetje een eigen studio ingericht om muziek te maken. En ik ben ook gaan werken onder verschillende namen. Allereerst mijn oude naam DJ Sexa, in feite dus nu DjSexa68 op YouTube en SoundCloud, vanwege mijn ban heb ik de naam moeten veranderen. Die gebruik ik voor mijn meest commerciele muziek en trance.

De tweede naam is A.F.J. Project. Absoluut niet commercieel, ik experimenteer daarmee met electro-muziek en de derde naam is Dutch House Mouse.  Die naam is afgeleid van Swedish House mafia en DeadMau5, doorelkaar gehaald, allebei favorieten van mij. Onder die naam maak ik mijn electro-house. Ik heb die drie verschillende namen nodig, en werk ook gelijktijdig aan de verschillende projecten. Bijvoorbeeld onder AFJ project heb ik in 14 maanden zo’n 12 albums gemaakt met 10 a 12 nummers erop. Ik zet dat allemaal op YouTube en Soundclound.   Als DJ Sexa heb ik nu twee albums gemaakt en komt volume 3 er binnenkort aan.

Met Dutch House Mouse heb ik twee albums gemaakt, allereerst ‘Quest 4 Cheese’, online gepubliceerd. Maar omdat ik ook iets tastbaars wou hebben, heb ik de tweede CD ‘Death Star’ in eigen beheer uitgegeven. Eind 2012 heb ik de track 013 gemaakt, het intro-nummer voor ‘Het Jaar 013’. Alle muziek van Dutch House Mouse staat op YouTube en Soundcloud.”

“Hoe ben je betrokken geraakt bij ‘Het Jaar 013′”?  Arjan lacht. “Ha, ik zag een twitterbericht van de Nachtburgemeester, Godelieve Engbersen, die samenwerking zocht met artiesten om een CD te maken voor het Jaar 013. Dat kwam even goed uit, ik had net de track ‘013’ klaar. Ik ken Godelieve nog van vroeger uit Breda, van de scouting en kwam haar tegen toen ik toevallig in het St Elisabeth ziekenhuis was. Bij de Aftrap van het Jaar 013 in de Nwe Vorst is toen dat nummer als start gedraaid. Geweldig. En op 4 maart waren de opnames van de CD ‘alle 13 goed’ in Paradox, daar mocht ik ook de aftrap voor geven.”

“Wat zijn je plannen voor de toekomst?” Arjan denkt even na. “Ik wil mijn muziek live aan het publiek kunnen tonen, om mensen van de muziek te laten genieten, want als zij genieten, geniet ik ook. Daarom wil ik ook meer optreden. Mijn debuut had ik tijdens een demo-duel bij Radio 538. Ik had een eigen track gemaakt als DJ Sexa die ´Michael Jackson´heette en wat blijkbaar goed in de smaak viel. Ik haalde de finale ermee. Daar trad ik in ‘De Vorst’ in Hilversum op met een dansgroepje erbij, Laura’s dance. Helaas won ik niet, wat niet erg was. Het was een leuke avond, en daar gaat het om. Ik ben verder op zoek naar een verdere verspreiding van mijn werk.”

“Wat is je levensmotto”?  “Eerlijk duurt het langst. Ik vind eerlijkheid heel belangrijk. In het leven, en in de dingen die je doet. Om een voorbeeld te noemen, er was een progje op YouTube om de kijkcijfers te beinvloeden, maar wat bereik je daarmee? Inmiddels bestaat het programma niet meer. Da´s een goede zaak.”

Update via Twitter:

Update: 30 maart 2013: Arjan Beerens heeft wegens vermeende plagiaat zijn bonus-track ‘013’voor de CD Alle dertien Goed’ teruggetrokken. Hij laat in een reactie weten: “De nummers lijken inderdaad wel op elkaar, maar dat is helemaal toevallig. Het is alsof iemand op hetzelfde op de moment op noordpool als op de zuidpool aan een nummer werkt en door toeval op hetzelfde resultaat uitkomt.
Van een vooropgezette bedoeling, of plagiaat is dan ook helemaal geen sprake, heb zelf  in het verleden problemen gehad op YouTube met gebruik van muziek van anderen en daarna besloten alles zelf te maken.
Om schade te voorkomen door eventuele claims voor de organisatie van de CD ‘Alle 13 goed’ heb ik het nummer meteen teruggetrokken.”

Mobiele versie afsluiten