Site pictogram Tilburgers.nl

Arjan Bruinsma brengt debuut-CD uit als Bruun

Top1000allerTilburgers2012Zanger, pianist en componist Arjan Bruinsma (Hazerswoude, 1964) timmert in Tilburg inmiddels al weer een paar jaar aan de weg met sterke liedjes en begeleid met interessante arrangementen. Met optredens in Cultureel Café, Weemoed en voor de CD Alle 13 goed in Paradox. Hij maakt grote kans met zijn nieuwe nummers in de Top1000 aller Tilburgers voor 2013 te komen. Reden voor een gesprek.

“Ik kom uit een gezin met drie kinderen, ik heb twee broers, ben de middelste en mijn ouders waren allebei heel muzikaal. Mijn moeder zong en was pianiste en mijn vader speelde dwarsfluit. Dus de muziek kreeg ik wel met de paplepel ingegoten en ging met mijn negende al op pianoles. Ik kreeg een klassieke basisopleiding daarin, zo’n zes jaar heb ik pianoles gekregen. Toen ik 15 werd, zat inmiddels op de middelbare school in Alphen aan de Rijn, werd ik gegrepen door de boogie woogie, rock ’n roll en bluesmuziek, de tijd van Herman Brood, zeg maar.”

“Na de middelbare school ben ik in Alphen aan de Rijn op kamers gaan wonen, ik heb allerlei baantjes gedaan, naast het spelen in bandjes. Toen ik 26 was heb ik samen met een vriend een eigen bedrijf opgezet, Murekla genaamd, en hebben we ons gespecialiseerd in het maken van allerlei commercials voor radio en televisie. Mijn rol was daar muzikant, componist en van lieverlee ga je ook meer dingen doen. Drie dagen per week ben ik daar nog werkzaam, nu ik in Tilburg leef en woon. Het bedrijf draait goed, maar we hebben wel wisselende tijden gehad. Na de ramp met het World Trade Center  in september 2001 kwamen we in zwaar weer terecht toen een groot deel van onze vaste klanten failliet ging. Maar die periode zijn we ook weer uit gekomen. Het bedrijf bestaat nu al meer dan 20 jaar.”

Arjan Boomsma“Maar naast mijn werk ben ik altijd in bandjes blijven spelen”, vervolgt Arjan. “Ik ben pianist, en daar zijn er niet zoveel van, dus ik werd veel gevraagd. Speelde ook allerlei stijlen. De eerste serieuze band was ‘Rocks Off’, met een cabaret en Zappa-achtige stijl. Ik schreef daar de muziek voor. Tussen mijn 15e en 25e heb ik wel zeker vijftig nummers geschreven, we waren wereldberoemd in Alphen aan de Rijn” lacht Arjan. “De volgende band was ‘Flirt’, een coverband, en daar speelde we vaak op feesten en partijen.”

“En hoe kom je in Tilburg terecht?” “Nou, in 2002 ontmoette ik mijn toenmalige vriendin, en zij woonde in Tilburg, en we gingen daar ook samenwonen. We kregen een zoon en toen ben ik minder gaan werken en drie jaar geleden, toen de relatie stuk ging, ben ik definitief hier gaan wonen. In het begin was ik best eenzaam, maar ik ben me gaan aansluiten bij ‘De Vocalen‘ in Café Weemoed.

Ik raakte daardoor weer zo geïnspireerd dat ik samen met Walter Diedrich eigen nummers ben gaan schrijven en me ben gaan toeleggen op een solo-carrière. Ik heb een goede samenwerking met hem, hij schrijft perfect, en ik lever hem steekwoorden aan hoe ik een nummer wil hebben. Dan heb ik meestal al een melodie in mijn hoofd. Er zijn inmiddels zo’n 16 à 17 nummers geschreven waarvan er 10 of 11 op de CD komen, die ‘Groots en Meeslepend’ gaat heten. De nieuwe naam die ik gekozen heb is ‘Bruun’, zo werd ik op de middelbare school genoemd. Op de CD spelen de muzikanten van De Vocalen mee. Frederik Felix op gitaren, Rick Henkelman op bas, Michiel Westerhuis op drums en percussie en Henk Koekkoek op de sax en trompet.”

“Het is de allereerste CD die ik ga maken”, vervolgt Arjan, “ik heb er nooit zo in geloofd. Maar ik vind het onwijs leuk om te zingen, vooral in het Nederlands, dat geeft extra diepgang, de woorden en emoties die je kunt vastleggen. Wat dat betreft is Ramses Shaffy een groot voorbeeld voor mij. In het Nederlands verstaat iedereen wat je zegt. Ik zoek naar de drama, in tekst, maar ook in de muziek. Er zit een beetje autobiografisch materiaal in, maar het is sterk overdreven. Het publiek moet verbaasd worden, en vermaakt, maar mag ook wel gechoqueerd worden. Mijn sterkste nummers vind ik ‘Stad Amsterdam’, ‘Volle Maan’ en mijn laatste ‘Mijn Vlees en Bloed’ die gaat over mijn zoon. Men vindt mijn muziek soms wel ‘cabaretesk’. Kan, ik streef naar perfectie.”

“Wat vind je nu van Tilburg?” “Ik vind Tilburg een fijne stad, vooral ben ik ook blij met zo’n kroeg als Weemoed. De stad heeft veel te bieden op cultureel gebied. Muziek leeft hier veel veel meer dan elders, vier jaar geleden heb ik ook aan het conservatorium hier gestudeerd.”

“Wat zijn je plannen voor de toekomst?” Arjan denkt even na: “Ik hoop een vorm van succes te krijgen zodat ik ook door kan gaan, een plaatselijke bekendheid te worden, en veel op te treden. Ik heb het gemist om zelf op te treden. En ik wil lekker doorgaan met mijn solo-carrière, vind ik leuk om te doen. Ik schrijf liedjes die bedoeld zijn voor een groot publiek, al mijn liedjes moeten een hit kunnen worden. En ik ga ook zelf produceren en mixen, en er komt een optreden bij ‘Het Buitenbeentje'”

“Wat is je slogan of levensvisie?” Arjan denkt even na: “Da’s moeilijk zeg. “Neem het leven zoals het is.”  Ik heb wel mindere periodes gekend, maar de laatste jaren kan ik alles aan.”

Arjan heeft een eigen website. http://www.bruunswebsite.nl/ en hier zijn een aantal liedjes te beluisteren die straks op de cd komen.

Hier een optreden van Arjan Bruinsma met het nummer van de stad Amsterdam

Mobiele versie afsluiten