Site pictogram Tilburgers.nl

Ascent van Fiona Tan in De Pont

Links Hendrik Driessen geflankeerd door Fiona Tan Foto: John Geerts

Zaterdag 11 februari 2019 is de Tentoonstelling  ‘Ascent’ van Fiona Tan door De Pont directeur Hendrik Driessen officieel geopend.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is de bijzondere documentaire ‘Ascent’ over de hoogste berg in Japan, de Fuji.

Samengesteld uit zeshonderd foto’s vertelt Fiona Tan het verhaal van de berg, via voice-over,  muziek en omgevingsgeluiden. 

De documentaire duurt 77 minuten en is te zien in de nieuwe vleugel van De Pont die voor de gelegenheid speciaal als bioscoopzaal is vormgegeven.

Fiona Tan Foto: John Geerts

Daarnaast zijn er 150 foto’s te zien, een selectie van prentbriefkaarten van de Fuji. Fiona Tan: “De foto’s geven een beeld van de beelden die tot mijn beschikking stonden. Ze staan uitgestald op een plankje en zijn op volgorde van het script. Daardoor vormen ze een soort story-board, maar het moet antwoord geven op de vraag, welke vorm doet het meest recht aan de ziel van de fotografie? ”

Een fragment uit de vele foto’s van de Fuji in de film ‘Ascent’ Foto: John Geerts

Fiona Tan verwijst ook naar een uitspraak van Agnès Varda. “Bij het filmen leer ik voortdurend van de fotografie. En cinema herinnert me er steeds aan dat beweging filmen vergeefs is, omdat elk beeld herinnering wordt en alle herinneringen stollen en zich vast zetten.”

Naast Ascent zijn ook twee andere installaties van Fiona Tan te zien. The Changeling (2006) een portretreeks van 200 japanse meisjes in schooluniform, en Depot (2015) over de schemerige depots van Museum Naturalis in Leiden.

De tentoonstelling duurt tot en met 11 juni en  De Pont Museum is te vinden aan Wilhelminapark 1.

 

Mobiele versie afsluiten