Site pictogram Tilburgers.nl

Beatrix College als beste nieuwkomer in de finale van het 20e Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren

Op zaterdag 11 november 2017 kwamen 250 scholieren van 40 scholen waaronder het Tilburgse Beatrix College in actie tijdens de tweede voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Na drie spannende debatrondes en zestig debatten verder, over onder andere immigratie en genderneutrale toiletten, konden de volgende tien beste scholen voor de grande finale op zaterdag 20 januari 2018 worden aangewezen.

Op vrijdag 10 november 2017 vond de eerste voorronde plaats en op vrijdag 1 december 2017 wordt de derde en laatste voorronde gehouden. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale op zaterdag 20 januari 2018 bij de Universiteit van Utrecht.

De tien finalisten uit de tweede voorronde:
1. Driestar College Gouda
2. Raayland College uit Venray
3. Stedelijk Gymnasium Leiden
4. Beatrix College uit Tilburg (Beste Nieuwkomer!)
5. Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven
6. Utrechts Stedelijk Gymnasium
7. Stedelijk Gymnasium Arnhem
8. Stedelijk Gymnasium Nijmegen
9. Coornhert Gymnasium uit Gouda
10. Carmel College Salland uit Raalte

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

*Improvisatiestelling

Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Mobiele versie afsluiten