Begrip en medeleven kun je niet stoken.

“Wij delen uw zorg en vinden het vreselijk dat deze crisis met name de meest kwetsbaren dreigt te treffen. Ook wij maken ons zorgen over mogelijke energiearmoede.” Dit citaat is van Ernst Japikse, de directeur (CEO) van energiebedrijf Ennatuurlijk in reactie op de brief die wethouder Dusschooten (VVD) namens het gemeentebestuur schreef.

In deze brief sprak de wethouder Ennatuurlijk aan op de prijsstijging voor verwarming van 91% – van 22 euro naar 42 euro per gigajoule – waar maar liefst 28.000 huishoudens in Tilburg mee te maken kregen. Deze prijsstijging is des te schrijnender omdat het de stadsverwarming betreft, zodat mensen geen mogelijkheid hebben om een andere energieleverancier te kiezen.

Waarom moeten warmteprijzen omhoog als de gasprijzen omhoog gaan? Waarom niet loskoppelen? Hoe is dit te verkopen aan mensen die warmte krijgen en geen gas? Deze vragen heeft hij uitgelegd aan de gemeente en woningcorporaties in een gesprek. Maar het heeft geen oplossingen opgeleverd.

Lange tijd was aardgas goedkoop: ‘Groningen’ was nog lang niet leeg en Rusland voerde voldoende aan. Maar nu moet de gaskraan in Groningen dicht en Rusland lijkt oorlog te gaan voeren met Oekraïne, precies waar de pijpleidingen liggen. De nieuwe gasleiding – Nord stream 2 – die van Rusland, door de Oostzee naar het noorden van Duitsland loopt is omstreden en voorlopig stroomt daar nog geen Russisch gas doorheen naar West-Europa. Deze pijpleiding is politiek omstreden omdat de Verenigde Staten niet wil dat Europa te afhankelijk wordt van Russisch aardgas.

Energiebedrijven zijn verschillend in de bronnen waar zij hun warmte en energie vandaan halen. Een bedrijf dat veel inkoopt en weinig energie zelf produceert is afhankelijker van marktprijzen. Bij Ennatuurlijk wordt 70% ingekocht en 30% zelf opgewekt. Ennatuurlijk legt op haar website uit: “Wat veel mensen zich te weinig realiseren is dat duurzame energie maken nog altijd duurder is dan grijze energie. Omdat we in Nederland toch graag duurzame energie bereikbaar willen maken voor iedereen, is de koppeling aan de gasprijs ooit bedacht. Die koppeling zorgt ervoor dat groene energie voor de consument nooit duurder is dan grijs. Toen de gasprijs laag was werkte dit systeem goed. Maar nu de gasprijzen hoog zijn, komt het systeem als een boemerang terug: de warmteprijzen gaan omhoog.”

Je zou dus kunnen zeggen, dat energiebedrijven eigenlijk veel te laat zijn begonnen met het produceren van duurzame, groene energie en niet goed voorbereid waren op het ‘opraken’ van fossiele energie. En dát terwijl daar al 50 jaar voor gewaarschuwd wordt. Goedkoop blijkt dus nu vooral duurkoop.

Uitleg is fijn, maar daar krijgen de 28.000 huishoudens in Tilburg die dit treft het niet warmer van. Enige creativiteit bij het warm blijven deze winter is op z’n plaats, al zijn er ook wel risico’s aan verbonden. Dus wie zelf aan de slag gaat met het verwarmen van zijn of haar woning: wees voorzichtig!

Je kunt bijvoorbeeld een kacheltje maken met één of meerdere bloempotten van aardewerk (niet van plastic of glas!) en waxinelichtjes. Zorg wel voor brandveiligheid en zet je kachel niet op een brandbaar oppervlak, maar bijvoorbeeld op een bakplaat uit de oven. Leg wat platte stenen in een rondje, met ertussen één of enkele waxinelichtjes. Zet de bloempot er ondersteboven overheen, zodat de rand op de platte stenen rust. Als je meerdere bloempotten van verschillend formaat over elkaar zet, is het effect van je verwarming nog groter.

Bubbeltjesplastic
Weinig is zo leuk als bubbeltjes stuk knijpen. Behalve dan je huis verwarmen, daar heb je veel langer wat aan! Plak vellen bubbeltjesplastic tegen het raam met dubbelzijdig plakband. Als de zon dan op de ramen schijnt, wordt de lucht in de bubbels verwarmd en heb je daar lang plezier van. En: met schone ramen werkt het nóg beter!

Geef een reactie