Wie de moeite neemt om de 300 pagina’s van de Tilburgse gemeentebegroting door te scrollen en te lezen, met de verwachting daarin nieuwe plannen en nieuw beleid voor het komende jaar te vinden, zal daarin waarschijnlijk teleurgesteld raken. Dit nieuwe college van D66, VVD, CDA en GroenLinks gaat namelijk alles anders doen. Of in ieder geval: veel.
- Download: Tilburgse Begroting 2019. (±300 pagina’s)
- Download: Samenvatting (17 pagina’s)
Weg zijn de oude hoofdstukken Sociale Stijging, Vestigingsklimaat, Leefbaarheid en Bestuur. Nu wordt er gesproken over: inclusieve stad, duurzame stad, vitale stad en samen & dichtbij.
Inclusieve stad gaat over: zorg, gezondheid, sport en bewegen, onderwijs, bestaanszekerheid, armoede en jeugd. Duurzame stad gaat over: energie, milieu, afval, groen en natuur. Vitale stad gaat over: ruimte, veiligheid, aanpak criminaliteit, wonen, cultuur en evenementen. Samen en dichtbij gaat over: het stadsbestuur, dienstverlening van de gemeente aan burgers en de gemeentelijke financiën.
Het college van de zes wethouders en burgemeester heeft namelijk besloten om integraal te gaan werken in werkgroepen. Wethouders die vanwege hun portefeuilles met elkaar te maken hebben, gaan nu samenwerken en worden samen verantwoordelijk voor het gehele beleid en niet meer ieder alleen voor de eigen portefeuille. Het hokjesdenken van ieder voor zich, is voorbij.
Dit is des te opmerkelijker aangezien de gemeenteraad sinds de verkiezingen in maart 2018 juist minder integraal is gaan werken. Dus terwijl de raad nu veel meer versnipperd werkt op specifieke onderwerpen, is het stadsbestuur, het college van Burgemeester en Wethouders van plan om veel meer samenhang aan te brengen in het besturen van de stad.
En wat de Tilburger hiervan gaat merken? Concreet? Dat is nog niet duidelijk, want het is nieuw. In ieder geval gaan Tilburgers veel vaker dan vroeger wethouders tegenkomen in de wijken, die komen vragen wat zij willen. Of het nu gaat om zorg, inrichting van de omgeving en groen, onderhoud in de wijk of verduurzaming van woningen. Tilburgers zullen overal bij worden betrokken. Zo luidt het plan.
De drie belangrijkste klussen voor de komende jaren zijn een bezuiniging van 20 miljoen op het sociaal domein (uitkeringen, zorg, onderwijs, jeugd), vermindering van energieverbruik met 2% per jaar en verbeteringen in de openbare ruimte voor wat betreft schoon, heel, groen en veilig.
De 20 miljoen bezuiniging in het sociaal domein is nodig omdat de Rijksoverheid hiervoor steeds minder budget beschikbaar stelt. Het college wil deze bezuinigingen niet gaan halen door regelingen af te schaffen, maar door slimmer te gaan werken. Door meer maatwerk en samenwerking. Hoe dat precies moet, is nog niet duidelijk. Dus ook daar nog weinig concreets.
Hetzelfde geldt voor de andere twee belangrijke klussen. De concrete gevolgen zullen pas later duidelijk worden, want het stadsbestuur wil niet meer vanuit haar werktoren op gaan leggen wat er in Tilburg moet gebeuren. Alles moet samen met de burgers worden bedacht.
De Tilburgse begroting groeit dit jaar van 860 miljoen in 2018 naar 985 miljoen in 2019. Tegelijkertijd verminderen de reserves met 68 miljoen: van 881 miljoen naar 813 miljoen. Nieuw is ook dat voor het eerst in jaren het ’tafelzilver’ wordt ingezet. Hiermee wordt de riante reserve van 305 miljoen bedoeld, die ontvangen werd uit de verkoop van Essent. En was het voorheen onbespreekbaar om daar maar naar te wijzen, nu mag het gebruikt worden om te investeren, mits het weer wordt terugverdiend.
De begroting is eveneens te vinden op de website van de gemeente Tilburg in de vorm van een samenvatting en ook de volledige versie als geïllustreerde webapplicatie.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Als woorden daadkracht zouden impliceren, dan zou de politiek niet zoveel tekst nodig moeten hebben!