Site pictogram Tilburgers.nl

Bels Lijntje als cultureel openluchtpodium

Foto via Facebook-pagina Bels Lijntje
Foto via Facebook-pagina Bels Lijntje

Bels Lijntje is het langste grensoverschrijdende openluchtpodium van Europa voor kunst en cultuur. Op zondag 13 september vindt de derde editie plaats van het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje, met een groot aantal activiteiten op en langs het fietspad.

Het Bels Lijntje doorkruist een uniek ecologisch gebied in de grensstreek dat zich die dag transformeert tot een openluchtpodium voor dans-, theater-, muziekvoorstellingen en veel meer. Dit jaar beleeft de voormalige spoorlijn Bels Lijntje haar 25 jarige jubileum als fietspad en dat wordt gevierd.

BelslijntjeNieuw is dit jaar dat per locatie een doorlopend programma wordt aangeboden en dat het evenement aantrekkelijk is voor jong en oud. De tocht kan vanaf elke plek langs het Bels Lijntje worden gestart. De locaties van de voorstellingen zijn te vinden op www.belslijntje.com.

Stro, oesters, koeien, garnalen, zout, roomboter, cognac, tabak; in vroeger tijden groeide de smokkel van allerhande producten in het gebied langs Bels Lijntje uit tot big business. Noem het op en het ging clandestien de grens over. Anno nu smokkelen op 13 september 2015 de deelnemende Vlaamse en Nederlandse theatermakers, dansers, musici, beeldend kunstenaars, dichters en acrobaten cultuur van Tilburg naar Turnhout en vice versa.

Enkele hoogtepunten uit het programma in willekeurige volgorde: de Tilburgse danseressen Ulrike Doszmann en Helma Melis verzorgen elk een voorstelling bij de uitkijktoren in Turnhout en bij Baarle Hertog. Het Turnhoutse Theatergezelschap ‘Het Gevolg’ brengt in Weelde een Iraanse vluchteling ten tonele die voor jong en oud de voorstelling ZOOO 4+ zal spelen. On-Site Poetry verzorgt voor deze dag een bijzonder kunstwerk rondom een minuscule enclave langs de route.

belse-lijntjeJacqueline Hamelink speelt op cello in de muziekkiosk in het centrum van Alphen. Het Zuidelijk Toneel toont een prelude van van het theaterstuk ‘Marieke, Marieke’ in Baarle waar ook Theaterdansgroep De Stilte (NL) een kinderdansvoorstelling speelt en waar ook jonge circusartiesten van Fontys (NL) zullen optreden. Tom America brengt tekstklankgedichten met daarin de contrastrijke stemmen van de Nederlandse schrijver Remco Campert en de Vlaamse dichter Delphine Lecompte. Het 18e eeuwse park de Oude Warande in Tilburg en Cultuurhuis de Warande in Turnhout doen ook dit jaar weer mee.

In Tilburg verzorgt Fields of Wonder een dansprogramma rond de Grotto en kan de internationale sculptuurtentoonstelling ‘Rapture & Pain’ worden bezocht. In Turnhout opent rond de Warande met de Cultuurmarkt het culturele seizoen. Wie zich literair niet helemaal lekker voelt kan een recept op maat krijgen in de Culturele Apotheek in Riel en wie er eerder bij was in 2013 weet dat het Vlaamse theaterduo StrafPoejer voor een absoluut komische noot weet te zorgen. Ook in 2015 zijn ze erbij, in Alphen. Voor het volledige programma en uitgebreide informatie, zie: www.belslijntje.com.

BelsLijntjeOp iedere locatie starten de activiteiten rond 11.00 uur. Het programma eindigt rond 16.00 uur. Er zijn enkele uitzonderingen:
Bij de Grotto (start fietstocht vanuit Tilburg) start het programma om 10.00 uur en in Riel start het programma om 10.30 uur. In Turnhout op de Warande start het eerste optreden om 14.00 uur en een tweede optreden om 18.00 uur.

Mobiele versie afsluiten