Site pictogram Tilburgers.nl

Benefiet driedaagse ‘‘Samen kopen we In De Boomtak’’

boomtak1Het is al weer drie jaar geleden dat de gemeente Tilburg besloot te bezuinigen op het beheer van vijf wijkcentra. Dit zou betekenen dat wijkcentrum “In de Boomtak” aan de Boomstraat 81 haar deuren had moeten sluiten. Vele buurtbewoners uit de bomenbuurt kwamen hiertegen in verzet tijdens een zeer druk bezocht buurtcafé in 2011. Zo dwongen ze af bij de gemeente dat ze gedurende twee jaar, bij wijze van proef de exploitatie van het wijkcentrum in eigen beheer mochten voortzetten. Vorig jaar augustus 2013 liep deze termijn af. Inmiddels omarmt de gemeente Tilburg dit initiatief en spreken sommigen al van ‘een pilot voor het wijkcentrum van de toekomst’.

Wijkcentrum “In de Boomtak” draait sinds augustus 2011 voor 100 procent op vrijwilligers, evenals wijkcentrum De Back in de wijk Zorgvlied. Het exploiteren van een wijkcentrum in zelfbeheer, zonder subsidie en tegen marktconforme prijzen, is geen sinecure. Enerzijds is de Stichting Beheer & Exploitatie “In De Boomtak” erin geslaagd om onder deze omstandigheden steeds meer bezoekers en initiatieven naar “In De Boomtak” te halen en  anderzijds blijft het een lastige zaak om de exploitatie gezond te houden en daarmee het voortbestaan van In De Boomtak veilig te stellen. Om de exploitatielasten naar beneden te krijgen is koop van het wijkgebouw de beste optie waarmee de toekomst van “In De Boomtak” definitief wordt gegarandeerd. Om dit mogelijk te maken organiseert het bestuur, samen met de vrijwilligers van wijkcentrum “In de Boomtak” een driedaags benefiet.

1497950_434035663392436_376006765_o
De vele vrijwilligers van wijkcentrum “In de Boomtak”

In grote lijnen is dit het programma van deze drie dagen:

Donderdag 20 februari: Vanaf 20:00 uur een Buurtcafé. Over de mogelijkheden om mede-eigenaar te worden van ‘In De Boomtak’. Wat kunt u doen? U kunt een overeenkomst sluiten met de Stichting waarmee u een lening verstrekt aan In De Boomtak tegen een jaarlijkse rente van 3%. (momenteel rekenen banken 1,5 %). U bepaalt zelf de hoogte van de lening en de duur. De certificaten worden door een notaris uitgeschreven en zijn juridisch getoetst. In de pauze is er een muzikaal intermezzo door jazz en fado zangeres Ana Baretto.

Marasquin

Vrijdag 21 februari: Vanaf 17:00 uur  serveert de familie van Poppel van het sociaal eetpunt een drie-gangen diner met aansluitend rond 21:00 uur een spetterend wijkfeest met optreden van de coverband Marasquin, die sinds de oprichting, 16 jaar geleden, in Tilburg en de wijde omgeving bekend staat om hun gevarieerde en dansbare repertoire.

Zaterdag 22 februari: Vanaf 12:00 uur een 12 uur durende live radio-uitzending mogelijk gemaakt door Jeroen Nolte van Hotline-FM met elk uur een andere presentator, die de opdracht krijgt om binnen dat uur zoveel mogelijk geld binnen te halen voor wijkcentrum In De Boomtak. De presentatoren zijn ondermeer de wethouders Erik de Ridder en Berend de Vries, en ook Groen Links lijstaanvoerder Joris Bengevoord zal een uur voor zijn rekening nemen. Daarnaast presenteren zangeres Marieke van Middelkoop, Jan van Esch, Zjef Naaijkens, kok Jurgen van Poppel en Nachtburgemeester Gert Brunink ieder een uurtje. Tussendoor zijn er optredens van diverse artiesten, waaronder: Joris van Lier, Linda Kools, Jeroen & Friends,  Ludo, Dennis & Jeffry, Twan Lijten en Frans & Leon. Met aansluitend, vanaf 21:00 uur een gezellige Swing-avond.

Ook op zaterdag is er vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur  weer het Repair Café 013 van stichting Social Energy aanwezig, waar wijkbewoners met hun kapotte spullen terecht kunnen en welke ze dan samen met deskundige vrijwilligers proberen te herstellen. Dit valt dan samen met de live radio-uitzending.

Meer details volgen via onze website: www.indeboomtak.nl en via onze pagina op Facebook: www.facebook.com/WijkcentrumInDeBoomtak en uiteraard via aankondigingen in ons wijkcentrum.

Mobiele versie afsluiten