Site pictogram Tilburgers.nl

Bewegwijzering Tilburg in kleur

19-tilburg-stad-met-kleur-uitsnedeHet College van B&W (Burgemeester en Wethouders) schrijft in de begroting voor 2017 dat zij met verschillende maatregelen de routes en verbindingen tussen het Museumkwartier, de Spoorzone, de linten Korvelseweg en Besterd, de Binnenstad en de Piushaven zichtbaar, vindbaar en aantrekkelijker wil maken maken. Zij wil de informatievoorziening verbeteren voor bezoekers én bewoners.

Dit wil het gemeentebestuur doen met onder meer digitale bewegwijzering, het uitbreiden van het WiFi-netwerk naar het Museumkwartier en het plaatsen van een informatiescherm. Zij wil hierin samenwerken met onder andere het Ondernemersfonds Binnenstad, Citymarketing (Stichting Marketing Tilburg) en CuPuDo (Cultuur in het Publieke Domein).

Ondertussen hebben Niek van den Broek, voorzitter van Ondernemersfonds Binnenstad en Pieter de Jong, directeur Citymarketing een plan gepubliceerd onder de titel ‘Tilburg stad met kleur’, waarin zij voorstellen doen voor bewegwijzering in de stad.

04-tilburg-stad-met-kleur-uitsnedeIn dit plan hebben zij verschillende deelgebieden een eigen kleur gegeven en willen zij deze kleuren toepassen in het straatbeeld. Zij schrijven: “De tastbare visuele ondersteuning met het gebruik van gebiedskleuren op straatniveau is een goede aanvulling op onze moderne maatschappij di steeds meer is gericht op digitale beeldschermen. Door het toepassen van kleur in de omgeving worden mensen gestimuleerd om ook te kijken naar wat er daadwerkelijk te zien is om zich heen. Zo kan de stad op beide manieren beleefd worden. Deze analoge manier van leiden, begeleiden en verbinden is bovendien een unieke kans om duidelijk onderscheidend te zijn ten opzichte van andere steden in de wijze waarop een binnenstad zich profileert en laat zien.”

De kleuren voor de verschillende gebieden is niet zomaar gekozen, maar hebben een betekenis. Zo staat het paars van het Veemarktkwartier voor ambitie, luxe en creativiteit en staat het rood van het kernwinkelgebied voor enthousiasme, kracht en aandacht.

24-tilburg-stad-met-kleurDeze kleuren zouden op allerlei manieren kunnen worden toegepast. Op bewegwijzeringsborden, maar ook zouden straatnaamborden vervangen kunnen worden in de kleur van het gebied waar ze bij horen. Op straat kunnen gekleurde tegels duiden op het gebied waar de straat bij hoort en kunnen kunstwerken worden geplaatst in de kleur van het gebied.

Het plan is hier online te bekijken. Hieruit zijn ook alle (uitsnedes van) afbeeldingen in dit artikel afkomstig.

14-tilburg-stad-met-kleur

Mobiele versie afsluiten