Site pictogram Tilburgers.nl

Bewolkt en fris, met op dinsdag een bui

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: bewolkt en fris. Maandag begint ijskoud met temperaturen onder het vriespunt. In de middag neemt de bewolking toe en wordt het een graad of 5. In de avond gaat het regenen wat in de nacht overgaat in buien.

Op dinsdag kunnen er nog wat buien vallen en is het met 9 graden zacht. De dagen erna is het grijs en bewolkt en met 5 tot 6 graden fris. In de loop van vrijdag nadert een neerslaggebied en deze zou plaatselijk een winters karakter kunnen hebben. Wanneer de neerslag precies valt is onduidelijk. Dat kan in de loop van vrijdag al zijn of pas in de nacht naar zaterdag. Aan de temperatuur verandert niets. Maar als het in de nachten ergens opklaart gaat het meteen vriezen.

Op deze laatste zondag van november zijn we in koud weer beland. Dat merkten we gisteren al toen de bewolking in de middag verdween en de zon uitbundig scheen. Ondanks dat het toen nog bijna 8 graden werd, voelde het koud aan. Dit werd nog versterkt door mist die tegen de avond kwam opzetten en het nog maar een graad of 4 was.

In de nacht loste de mist op doordat het wat ging waaien, maar dit zorgde er wel voor dat de gevoelstemperatuur rond het vriespunt kwam te liggen. De mist ging over in laaghangende bewolking, waardoor het op veel plaatsen niet heeft gevroren. Maar daar waar het opklaarde gebeurde dat wel en dat was in het oosten en noordoosten van het land. Eelde noteerde op neushoogte -2,9°C en Nieuw Beerta een kwikstand van -1,7°C. Op tien centimeter hoogte vroor het aan de grond nog harder tot bijna matige vorst, waarbij Eelde -5,0°C registreerde.

Overigens leverde dat geen dagrecord op, want vier jaar geleden vroor het daar op de 29e zelfs streng tot -10,8°C. De opklaringen van het noordoosten en oosten schuiven langzaam onze kant op. Hierdoor breekt de bewolking en zullen we vanmiddag de zon zien. Kleed je maar goed aan, want warmer dan 4 graden zal het niet worden.

Door de matige oostenwind zal de gevoelstemperatuur zelfs rond het vriespunt liggen. Brrrrrrr. In de avond en nacht wordt het helder en gaat het vriezen tot -3 graden. Aan de grond zal op uitgebreide schaal matige vorst optreden. Oorzaak is een hogedrukgebied boven het noordoosten van Rusland die deze koude lucht aanvoert. Maar tegelijkertijd zien we boven Noorwegen een neerslaggebied dat zich langzaam gaat uitbreiden tot over de Noordzee.

Hierdoor krijgen we eerst nog een ijskoud begin van de maandag die met veel zonneschijn zal beginnen. In de loop van de dag wordt het echter bewolkt door de nadering van het neerslaggebied waarbij 10 mm wordt verwacht. Hopelijk houden we het tot in de middag droog, waardoor het nog een aardige dag kan worden bij een temperatuur van zo’n 5 graden. Met die regen komt ook zachte lucht mee. Het kwik gaat omhoog, waardoor het in de nacht naar dinsdag niet meer kan vriezen. Dan is de regen overgegaan in buien waar we dinsdag overdag nog last van kunnen hebben. Daarbij zien we af en toe de zon en is het met 9 graden zacht voor het begin van de meteorologische winter die dan van start is gegaan. Het is maar tijdelijk, want de koude lucht keer snel terug. Dat heeft echter niets te maken met de terugkeer van een hogedrukgebied. Integendeel, het zijn depressies die gevuld zijn met koude lucht. Op woensdag zitten we precies tussen twee lagedrukgebieden in. Hierdoor is het bewolkt en valt de wind helemaal weg. De temperatuur zakt terug naar maximaal 6 graden. Ook op donderdag en vrijdag is het grijs, maar blijft het droog. Voor de vrijdag is dat laatste nog een vraagteken omdat we te maken krijgen met een enorme depressie die boven Wales komt te liggen en zich helemaal gaat uitbreiden tot over de Middellandse Zee. Wanneer dan precies de neerslag gaan vallen is nog onduidelijk. Sommige weermodellen geven aan dat dit in de loop van vrijdag al plaatsvindt en andere pas op zaterdag. Omdat we in koude lucht zitten kan de neerslag een winters karakter krijgen in de vorm van sneeuw, maar het ziet er naar dat dit waarschijnlijk alleen in de Limburgse heuvels en Ardennen zal plaatsvinden.

Mobiele versie afsluiten