Site pictogram Tilburgers.nl

Bewolkt met op zaterdag wat regen

Uitzicht vanuit LocHal

De weersverwachting voor het komende weekeinde: bewolkt met op zaterdag wat regen. Het wordt een grijs weekeinde, waarbij we de zon niet zullen zien. Op zaterdag zal uit dat wolkendek wat lichte (mot)regen vallen bij zo’n 9 graden en een noordwestenwind die toeneemt. Zondag daarentegen draait de wind wind naar het westen, blijft het droog en ligt het kwik op een graad of 7. Na het weekeinde krijgen we te maken met een depressie die op dinsdag over onze regio zal trekken en ons perioden met regen zal brengen.

Vanaf woensdag is het alweer droog en keert het sombere weer, met af en toe wat lichte neerslag, terug. Dan beginnen de temperaturen ook weer te zakken naar een graad of 5 op het einde van de week. De kans op vorst neemt dan ook toe.

Het jaar 2019 is triest, maar ook spectaculair begonnen. Triest vanwege het wisselvallige weer op Nieuwjaarsdag met van tijd tot tijd wat motregen bij ruim 8 graden. Het spektakel vond plaats in Scheveningen waar zogenaamde vuurtornado’s werden waargenomen. Deze zie je eigenlijk alleen bij bosbranden ontstaan.

Oorzaak dat het nu in ons land plaatsvond was het torenhoge vreugdevuur op het Scheveningse strand die zeer hete lucht in de atmosfeer bracht. Vervolgens trok in de loop van Oudejaarsavond de wind aan tot krachtig en deze kwam vanaf zee en dat was uniek. In de afgelopen jaren was het vaak dat de wind vanaf het land kwam en zo de zee introk.

Nu was het andersom en werd het levensgevaarlijk. Ondertussen was bovenop het vreugdevuur van 40 tot 50 meter hoogte een enorme hitte ontstaan. Gecombineerd met die stevige wind, die op die hoogte nog verder aantrok en hard werd, ontstond door turbulentie allerlei draaibewegingen in de lucht in de vorm van een kolk. En omdat de kolkachtige beweging de grond raakte was de vuurtornado geboren.

Voor weerkundigen prachtig om te zien, maar o zo gevaarlijk. Gelukkig vielen er geen doden en gewonden, maar de schade was groot. Want de vuurtornado’s zorgden voor een enorme vonkenregen, waardoor elders in de stad spontaan branden ontstonden.

Na een troosteloze Nieuwjaarsdag begonnen de temperaturen te dalen en kwam de zon voorzichtig te voorschijn. Donderdag hebben we bijna 2 uur de zon gezien en gisteren was dat nog geen half uur. En met 6 tot 7 graden kwamen we uit op normale temperaturen voor de eerste dagen van het jaar.

De nachttemperaturen gingen ook langzaam naar beneden. Was het tijdens de jaarwisseling nog zo’n 8 graden voor de  middernacht, van donderdag op vrijdag, zal dat slechts een graad of 2 zijn. Vervolgens zakt het kwik in de nacht nog verder richting het vriespunt, maar dat hangt sterk af van de opklaringen.

De vrijdag begint echter met veel bewolking, motregen en soms een enkele opklaring. Het wordt droog, waarbij de temperatuur niet hoger komt dan zo’n 6 graden. En bij dit alles waait er een zwak tot matige wind uit het noordwesten.

Sinds de start van 2019 hebben we te maken met een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden die ons met een noordwestelijke stroming wat minder zachte lucht aanvoert. Maar doordat de lucht over de Noordzee komt ontstaat er bewolking, waaruit wat motregen of een enkele bui kan vallen.

Dat zagen we afgelopen woensdag bijvoorbeeld gebeuren. Tot zondag blijft het hogedrukgebied op zijn plaats, waardoor het grijze weer aanhoudt. Op zaterdag valt uit die bewolking af en toe wat lichte neerslag. Koud wordt het niet, want het kwik stijgt naar 9 graden en dat bij een toenemende noordwestenwind.

In de loop van zondag vertrekt eindelijk het hogedrukgebied en zet koers richting Frankrijk. Voor het weerbeeld maakt dat niet zoveel uit, want de zon blijft op zondag achter het wolkendek en krijgen we niet te zien. Met een graad of 7 is het minder zacht. Na het weekeinde trekt het hogedrukgebied verder Frankrijk in, waardoor depressies de kans krijgen om tot onze regio door te dringen.

Op maandag kan in de loop van de dag al de eerste neerslag vallen. Op dinsdag trekt een neerslaggebied over Brabant en zijn er perioden met regen. Maar het hogedrukgebied keert snel terug en gaat zich opnieuw boven Groot-Brittannië vestigen.

Vanaf woensdag zijn we dan terug bij af: aanhoudend grijs weer, waar af en toe wat motregen uit zal vallen. Vervolgens beginnen de temperaturen dan ook weer te zakken naar een graad of 5 op het einde van de week. Tijdens opklaringen kan het dan ook gaan vriezen.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten