Iedereen had er lang naar uitgekeken en tientallen burgers hebben in de afgelopen twee maanden hun ideeën ingebracht om aan een totaalbedrag van bijna €50 miljoen aan bezuinigingen te komen in Tilburg. Op maandag 11 april, zo was aangekondigd, zou Het Bezuinigingsdebat worden gevoerd in de gemeenteraad. Het Tilburgse college van burgemeester en wethouders heeft met een bezuinigingsplan geschreven, waarop de raadsleden per partij over in debat zouden gaan.
Al ruim voor het debat ging beginnen, klopten enkele raadsleden van coalitiepartijen PvdA en VVD zich al op de borst: zij hadden in ieder geval geen moties en amendementen ingebracht. Met andere woorden: zij hebben geen voorstellen voor verandering gedaan, want ze zijn het volledig met hun wethouders en dus met het college eens. De twee grootste coalitiepartijen hadden aldus op voorhand besloten de rijen netjes te sluiten. Desondanks lagen er uiteindelijk 72 moties en amendementen op tafel, voornamelijk van de oppositiepartijen Trots, SP, VSP, TVP en PvT.
Wat volgde waren vooral verplichte, algemene betogen en hoe vervelend en pijnlijk het is om zoveel te moeten bezuinigen. VVD verweet de PvdA geldsmijterij en andersom verweet de PvdA de VVD van asociale keuzes. “Een partijtje moddergooien”, zo noemde Loes Dielissen van de TVP het tafereel. Wat moest lijken op een scherpe tegenstelling binnen de coalitie, zoiets doet het altijd goed voor het publiek, had meer weg van een afgesproken potje “we doen net alsof we ruzie hebben, dan kunnen we lachen”. De kritiek vanuit de oppositie kreeg steevast dezelfde tegenwerping van PvdA-fractievoorzitter Auke Blaauwbroek: “Waar zijn uw alternatieven met onderbouwing?” Op zich een logische vraag, maar wel wat eentonig na de derde keer. En niemand maakte een woord vuil aan de inbreng van de vele Tilburgers in de afgelopen weken.
Na wat voorspelbare discussies die de naam ‘debat’ niet mogen dragen, werden één voor één alle moties in stemming gebracht. Hiervan werden 15 voorstellen ‘overgenomen’ door het college, omdat het voorstellen waren die eigenlijk niks nieuws behelsten. De rest werd afgewezen, aangezien de gehele coalitie netjes het college steunde. Zo kon het gebeuren dat de VVD, die vorige week nog een OZB-teruggave voorstelde, nu tegen dit eigen idee stemde. En zo kon het ook gebeuren dat Strandbad Rauwbraken dit jaar dicht blijft, omdat er geen particuliere ondernemer is gevonden die deze zwemplaats wil exploiteren.
Tot slot stemde de oppositie met uitzondering van Partij voor Tilburg tegen het voorstel en coalitiepartijen, PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks ervoor, met één uitzondering; Sandra Franken van GroenLinks stemde tegen omdat zij vond dat het bezuinigingsplan nog niet goed genoeg was uitgewerkt. Maar in haar eentje bracht zij de coalitie niet in gevaar.
In juni zal er nog een debat volgen over de bezuinigingen en in november van dit jaar zal de definitieve begroting voor 2012 worden besloten. Maar de basis is deze maandagavond gelegd en biedt weinig ruimte voor andere ideeën, zo lijkt het.
Recente reacties