Site pictogram Tilburgers.nl

Bibliotheken beperkt weer open

Bibliotheek in de Lochal Foto: John Geerts

De bibliotheken mogen weer beperkt open voor bezoekers. Vanaf maandag 11 mei 2020 openen dan ook de deuren van een aantal bibliotheken in Midden-Brabant.

Leden kunnen op aangepaste openingstijden in negen bibliotheek-vestigingen terecht voor het lenen en inleveren van materialen, waaronder de Tilburgse Bibliotheken LocHal, Wagnerplein, Heyhoef en Udenhout.

Bij het voorbereiden van de heropening van de bibliotheek, staat veiligheid voor bezoekers en medewerkers voorop. Tijdens de ‘Coronasluiting is er hard gewerkt om deze bibliotheekgebouwen aan te passen, zodat ze voldoen aan de protocollen die landelijk zijn opgesteld en goedgekeurd door het RIVM.

Directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant, Peter Kok licht toe: ” Ook onze overige zes bibliotheekvestigingen in Midden-Brabant, waaronder Bibliotheek ’t Sant en Berkel-Enschot openen zo spoedig mogelijk hun deuren. Veiligheid staat daarbij voorop. We bekijken per vestiging zorgvuldig de mogelijkheden, ook samen met gebouwbeheerders en ‘medebewoners’.”

Tot ook deze deuren open gaan, kunnen leden terecht in onze andere bibliotheken met een beperkte openstelling. De Boeken Bezorgservice blijft voorlopig actief voor leden van 70 jaar of ouder die aan huis gebonden zijn. Ook de e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek blijven gewoon beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek.

Peter Kok: “We kijken er ontzettend naar uit om in kleine stapjes weer open te gaan voor bezoekers. Onze bibliotheken vervullen lokaal een maatschappelijke rol: we delen kennis en verhalen en zijn een belangrijke ontmoetingsplek. Nu we alleen nog open mogen voor het uitlenen van boeken, kunnen we hier maar beperkt invulling aan geven.”

Peter Kok: Werken en studeren is nog niet mogelijk. Foto: John Geerts

“Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om in de bibliotheken te lezen, werken of studeren, deel te nemen aan een workshop of vragen te stellen bij een spreekuur. Wél kan jong en oud deelnemen aan allerlei online activiteiten; van voorlezen, leren programmeren tot een online talkshow. Uiteraard hoop ik dat we binnenkort, eventueel door off- en online mogelijkheden te combineren, weer volledig invulling kunnen geven aan de essentiële rol van de Bibliotheek.”

De bibliotheken zijn zo ingericht in dat bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar en van de bibliotheekmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan vaste looproutes en een maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd de Bibliotheek in mag. Ook gelden er richtlijnen voor het bibliotheekbezoek.

Zo  is het advies aan bezoekers,  een bezoek aan de Bibliotheek zo kort mogelijk te houden en thuis voor te bereiden door enkele titels en hun vindplaats te noteren. Daarnaast zijn de  horeca en de toiletten in alle Bibliotheken nog gesloten. De inleverdatum voor boeken is automatisch verlengd naar 15 juni 2020. Boeken inleveren mag dus weer vanaf 11 mei in de vestigingen met een beperkte openstelling, maar heeft geen haast.

Op de website   www.bibliotheekmb.nl staan de laatste ontwikkelingen. Ook de openingstijden per vestiging, de richtlijnen voor een bibliotheekbezoek, veelgestelde vragen en de groeiende aanbod aan online activiteiten zijn daar te vinden.

Mobiele versie afsluiten