Bierbrouwen verbindt Tilburg en Srebrenica

Bierbrouwen is een ambacht dat al zeker 6.000 jaar bestaat, in ieder geval sinds de Sumeriërs in Mesopotamië (nu: Irak) dit vastlegden in spijkerschrift op kleitabletten. Sinds die tijd wordt in heel Europa tot ver daarbuiten bier gebrouwen. Een vak dat ook in deze tijd niet alleen is voorbehouden aan grote moderne brouwers, maar vooral ook wordt uitgevoerd door veel liefhebbers.

Het is dan ook niet heel vreemd dat zowel in Tilburg als in de Bosnisch stad Srebrenica bierbrouwers aan de slag zijn gegaan om hun eigen bier te brouwen. De vier mannen van brouwerij FierBier in Tilburg en de twee neven Davorin en Djordje Sekulić van brouwerij Silvertown in Srebrenica hebben sinds de zomer van 2017 de handen ineen geslagen. Deze bierbrouwers zijn met elkaar in contact gekomen dankzij de projecten van Portagora in het kader van ‘Een wereld te winnen’.

Lees ook wat hier aan vooraf ging:
 » Srebrenica Community Center, van droom naar werkelijkheid – Roland Samuëls – 21 september 2017
» Hoe drie jonge, Bosnische musici de economie op gang brengen tussen Tilburg en Srebrenica – Paula Anguita – 12 mei 2017
» Dossier: Tilburg – Srebrenica – sinds april 2013

Terwijl de Bosnische musici Muamer Čivić, Miroslav (Mix Mikš) Andrić en Adel Hrustic van de rockband Afera bezig waren om hun droom waar te maken en samen met onder andere PortAgora het Srebrenica Community Center realiseerden, hebben de bierbrouwers een eigen samenwerking tot stand gebracht.

In juli 2017 waren Davorin en Djordje Sekulić een week te gast in Tilburg om samen met Nico van Zon en André Looijen van FierBier aan de slag te gaan en nieuwe inzichten te leren. In deze week hebben ze samen verschillende brouwerijen in de omgeving bezocht. De Torens van Burgemeester Jansen, de Drie Hornen in Moergestel en de Roos in Hilvarenbeek.

Davorin Sekulić aan het werk bij FierBier

Bovendien hebben ze samen in de brouwerij van FierBier een bier gebrouwen volgens eigen recept. Dit recept bestond uit het zelf ontwikkelde basisrecept van FierBier, aangevuld met slivovitsj uit Srebrenica. Slivovitsj is een pruimenbrandewijn die mensen zelf thuis maken.

Davorin en Djordje vertelden in juli, dat het brouwproces van FierBier geheel anders is dan dat wat zij tot dan toe gevolgd hadden. Het resultaat van deze praktijkweek was met name, dat zij hiervan leerden hoe ze met veel minder ingrediënten en kosten, veel meer bier konden produceren.

Djordje en Davorin in hun nieuwe brouwerij

Nico: “Zij gebruikten een elektrische ketel, daarmee kun je niet meer dan 40 liter per keer brouwen. Want met elektriciteit duurt het verhitten te lang, tenzij je met speciale en hele dure ketels werkt. Hier hebben ze ontdekt dat het anders had gekund en dat ze beter en goedkoper op gas kunnen brouwen. Bij ons, maar ook bij de Drie Hornen hebben ze geleerd dat je met weinig kosten alles kunt doen, als je vindingrijk bent en de natuur het werk laat doen.”

André: “Djordje kan dat ook, hij is heel handig en hij begrijpt goed wat hij ziet. Hij heeft ook al het tegelwerk en veel van de verbouwing zelf gedaan.” Nico: “Bijvoorbeeld het overhevelen naar een andere ketel, of het afvullen van flessen. Als je van boven naar beneden werkt, kun je gereedschap zelf maken dat daarbij helpt en heb je weinig spullen nodig om zo’n systeem te bouwen.”

Met hun smartphones gevuld met aantekeningen en foto’s zijn de neven naar huis gegaan om met het geleerde aan de slag te gaan. Begin september reisden Nico en André naar Srebrenica voor een tegenbezoek en wat zij daar zagen stemde hen optimistisch.

Burgemeester van Srebrenica Mladen Grujičić (tweede van rechts) krijgt bier aangeboden van Nico van Zon (geheel links).

Tussen juli en september hadden Davorin en Djordje Sekulić al een fikse verbouwing gerealiseerd in hun brouwerij in de kelder van het ouderlijk huis. Oorspronkelijk maakten ze gebruik van elektriciteit bij het brouwen, wat weliswaar goedkoop is in Bosnië, maar niet geschikt is om grote hoeveelheden bier mee te brouwen. Dankzij een micro-krediet dat zij via PortAgora hebben kunnen krijgen, konden ze investeren in stoken op gas en in grotere ketels. En met de opgedane kennis en hulp van handige vrienden bouwen ze sindsdien verder.

Eind oktober 2017 zal hun Silvertown Brewery officieel worden geopend en willen ze 1.000 liter bier per maand produceren. En na een halfjaar, in april 2018, willen ze naar 2.000 liter per maand en hun eerste werknemer kunnen aannemen.

De etiketten van Silvertown worden ontworpen door Jelena Trifković

Nico: “Ik heb echt een goed gevoel bij deze brouwers. Ze zijn veel punctueler, nauwkeuriger dan veel andere mensen die we daar hebben ontmoet en het zijn echte aanpakkers, doeners. Ze nemen initiatief. Ik heb er alle vertrouwen in dat het hen gaat lukken.” André: “In het voorjaar van 2018 gaan we er weer naartoe, voor een follow-up.”

Het gezamenlijke bierrecept met slivovitsj van FierBier en Silvertown heet in Tilburg ‘Havenslibb’ en in Srebrenica noemen ze het ‘SlivoPivo’.

Geef een reactie