Site pictogram Tilburgers.nl

Bijeenkomst ‘Buurt aan Zet’: “Beetje baas in eigen buurt”

De bijeenkomst ‘De Buurt aan Zet’ is een idee en initiatief van de Tilburgse gemeenteraad om nieuwe manieren van samenwerking tussen bewoners en de gemeente uit te proberen.

In Tilburg zijn inmiddels al meerdere projecten die door bewoners zijn gerealiseerd, zoals een buurtmoestuin (Korvel), een fijne speelplek voor de kinderen of het vergroenen van de straat.

De gemeente Tilburg is erg blij met deze initiatieven en wil hier graag aan meewerken. Bijvoorbeeld via het proefproject ‘Buurtbudget’, waarmee een buurt een vast bedrag krijgt van de gemeente en zelf bepaalt hoe dit wordt besteed aan het openbaar gebied in de buurt. Omdat bewoners veel beter weten wat er in hun buurt nodig is dan de gemeente. Een “Beetje baas in eigen Buurt” noemt de gemeente Tilburg dit.

Als het aan de gemeente ligt, gaan veel meer inwoners aan de slag met hun eigen buurt. Vaak hebben bewoners goede ideeën, maar weten zij niet hoe ze hun buurtgenoten mee kunnen krijgen. Of ze kloppen vergeefs bij de gemeente aan, omdat die nog onvoldoende inspeelt op voorstellen van bewoners. Moet de gemeente eerst een voorstel maken en dan bewoners laten reageren? Of moet je als gemeente tegen bewoners zeggen: “Hier heb je een budget, ga je gang.”?

Over deze vragen gaat de bijeenkomst – de ‘inspiratiesessie’ – op 13 december 2017, onder leiding van Gerard Korthout in theater De Boemel.

Programma

Aanmelden kan tot dinsdag 12 december via een e-mail naar raadsgriffie@tilburg.nl.

Mobiele versie afsluiten