
Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2017 aan 84 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie. Van de 212 aanvragers wordt daarmee 40 procent gehonoreerd. Er is sprake van een vrij forse instroom van instellingen die niet eerder een meerjarige activiteitensubsidie ontvingen, maar liefst 28 van de 84. Van 56 instellingen wordt de meerjarige subsidie gecontinueerd, 23 keren niet terug in deze regeling. Een deel hiervan, waaronder bekende instellingen als Orkater, Korzo, Noorderslag en Beumer&Drost, krijgt een positief advies, maar kan niet binnen het beschikbare budget worden gefinancierd.
Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk krijgt een toekenning van 10.000 euro per jaar waar 90.000 euro was gevraagd.
Theatergroep T.R.A.S.H, uit Tilburg die vorige keer nog 125.000 euro kreeg, ontvangt nu niets. De commissie beoordeelde de artistieke kwaliteit als zwak en gaf een onvoldoende aan het het ondernemerschap.
De aanvragen van Incubate (150.000 euro), Festival Mundial (150.000 euro) en Paul van Kemenade (109.000 euro) werden niet gehonoreerd.
28 instellingen ontvangen voor het eerst een meerjarig subsidie. Die vernieuwing in het aanbod is geen vertrekpunt geweest van de beoordeling maar het resultaat ervan. Nieuwe instromers zijn onder andere Backbone/Alida Dors, Urban Myth, Via Berlin, Marjolijn van Heemstra, Artvark Saxophone Quartet en Le Guess Who?.
De financiële speelruimte bleef ten opzichte van vier jaar geleden ongewijzigd. Met hetzelfde, door de eerdere cultuurbezuinigingen veel lagere, budget en vrijwel hetzelfde aantal subsidieaanvragen maakte het Fonds weer scherpe en moeilijke keuzes. Het beschikbare budget werd ruim twee keer overvraagd, bij de festivals zelfs vier keer. De financiële middelen zijn zo eerlijk mogelijk verdeeld om te zorgen voor een pluriform aanbod binnen alle disciplines.
“Het slechte nieuws is dat de bezuiniging van vier jaar geleden, toen ons budget met 30 procent gekort werd, ons nog steeds parten speelt. Het gaat ons aan het hart dat we afscheid moeten nemen van groepen en festivals die we heel graag hadden ondersteund als we meer geld hadden gehad. Het goede nieuws is dat maar liefst 28 instellingen erin geslaagd zijn zich, ondanks de hevige concurrentie, een plek te verwerven onder de gehonoreerden; stuk voor stuk instellingen die zich de afgelopen jaren met projectsubsidies hebben kunnen ontwikkelen. Dit duidt op een nieuw elan in de sector. Zij zorgen ervoor dat de podiumkunsten actueel en urgent blijven. Daar zijn we buitengewoon tevreden over.” aldus Fondsdirecteur Henriëtte Post.
Henriëtte Post: “Het Fonds beoordeelde geen reputaties, maar plannen. En al deze plannen werden langs dezelfde meetlat gelegd en op hun realiteitsgehalte beoordeeld. De aanvragers die in de periode 2017-2020 een meerjarige activiteitensubsidie ontvangen voldoen het beste aan de vier criteria van de regeling: artistieke kwaliteit, ondernemerschap, pluriformiteit en geografische spreiding. Voor festivals en concoursen geldt nog een vijfde criterium: bijdrage aan de ontwikkeling van de podiumkunsten. Vijf adviescommissies van het Fonds Podiumkunsten beoordeelden aan de hand van deze criteria de aanvragen per discipline: muziek, dans, theater, muziektheater en festivals.”
Alle adviezen en toekenningen van de meerjarige activiteitensubsidies 2017-2020 kunt u vinden op de website meerjarigeadviezen.fondspodiumkunsten.nl.
Recente reacties